Разумевање Кубернетес архитектуре

Дознајмо детаљно архитектуру Кубернетес-а.


Претпостављам да основно разумете Кубернетес. Ако не, погледајте следеће чланке о увођењу и инсталацији.

Кубернетес Увод за почетнике

Како инсталирати Кубернетес на Убунту 18?

Кубернетес следи архитектуру мастер-славе. Кубернетес архитектура има главни чвор и радничке чворове. Постоје четири компоненте а мастер чвор.

 • Кубе АПИ сервер
 • контролер
 • планер
 • етцд

И, тхе радни чвор има три компоненте.

 • кубелет
 • кубе-проки
 • време извршавања контејнера

Овако изгледа Кубернетес архитектура:

кубернетес арцхитецтуре

Дозволите ми да детаљно кажем о компонентама главног чвора и чворова радника.

Главни чвор

Главни чвор управља Кубернетес кластером и то је улазна тачка за све административне задатке. Можете да разговарате са главним чвором преко ЦЛИ, ГУИ или АПИ-ја. Да би се постигла толеранција грешке, у кластеру може бити више матичних чворова. Када имамо више главних чворова, постојао би режим високе расположивости и један водитељ би обављао све операције. Сви остали главни чворови били би сљедбеници тог главног вође чвора.

Такође, за управљање стањем кластера, Кубернетес користи етцд. Сви се главни чворови повезују на етцд, који је дистрибуирана продавница кључа и вредности.

кубернетес мастер чвор

Дозволите да вам објасним све те компоненте једну по једну.

АПИ Сервер

АПИ Сервер обавља све административне задатке на главном чвору. Корисник шаље преостале команде на АПИ сервер, који потом потврђује захтеве, затим их обрађује и извршава. етцд спрема резултирајуће стање кластера као дистрибуирана складиште кључева и вредности.

Планер

Након тога, имамо планер. Као што име каже, планер распореду рада на различите радне чворове. Садржи информације о кориштењу ресурса за сваки раднички чвор. Планер такође узима у обзир захтеве за квалитетом услуге, локалитет података и многе друге такве параметре. Тада планер планира рад у смислу подсустава и услуга.

Цонтроллер Манагер

Непрекидним управљачким петљама које регулишу стање Кубернетес кластера управља Цонтрол Манагер. Сада свака од ових контролних петљи зна за жељено стање објекта којим управља, а затим прегледава њихово тренутно стање кроз АПИ сервере.

У контролној петљи, ако жељено стање не задовољава тренутно стање објекта, тада корективна петља предузима корективне кораке како би тренутно стање била једнака жељеном. Дакле, менаџер контролера осигурава да је ваше тренутно стање исто као и жељено.

етцд

Етцд је дистрибуирана продавница кључа и вредности која се користи за чување стања кластера. Дакле, или мора бити део Кубернетес мастер-а, или га можете подесити и споља. етцд је написан у гоЛанг-у, а заснован је на Рафт консензус алгоритам.

Сплав омогућава збирци машина да делују као кохерента група која може преживети неуспехе неких својих чланова. Чак и ако неки од чланова не раде, овај алгоритам и даље може радити у било којем тренутку. Један од чворова у групи биће главни, а остали ће бити следбеници.

Може бити само један господар, а сви остали мајстори морају следити тог господара. Поред складиштења стања кластера, етцд се такође користи за чување детаља конфигурације, као што су подмреже и цонфиг мапе.

Воркер чвор

Раднички чвор је виртуални или физички сервер који покреће апликације и контролише га главни чвор. Махуне су предвиђене на радним чворовима, који имају потребне алате за покретање и спајање. Подочњаци нису ништа друго до збирка контејнера.

А да бисте приступили апликацијама из спољног света, морате да се повежете са радним чворовима, а не са главним чворовима.

кубернетес Воркинг чвор

Истражимо компоненте радног чвора.

Рунтиме контејнера

Трајање контејнера у основи се користи за покретање и управљање непрекидним животним циклусом на радничком чвору. Неки примери извршавања контејнера које вам могу дати су контејнери ркт, лкц, итд. Често се примећује да се доцкер назива и рунтиме контејнера, али да будем прецизан, рећи ћу вам да је доцкер платформа која користи контејнере као време извршавања контејнера.

Кубелет

Кубелет је у основи агент који се покреће на сваком радном чвору и комуницира с главним чвором. Дакле, ако имате десет радних чворова, кубелет се покреће на сваком радном чвору. Он прима дефиницију под разним средствима и покреће контејнере повезане са тим портом. Такође осигурава да су контејнери који су део махуна увек здрави.

Кубелет се повезује са временом извођења спремника помоћу гРПЦ оквира. Кубелет се повезује на интерфејс извршења контејнера (ЦРИ) за обављање контејнера и операција слике. Услуга слике је одговорна за све операције везане за слике, док је рунтиме услуга одговорна за све операције под и спремника. Ове две услуге морају обављати две различите операције.

Дозволите ми да вам кажем нешто занимљиво, руте времена за контејнере некада су биле тврдо кодиране у Кубернетесу, али с развојем ЦРИ-ја, Кубернетес сада могу користити различита времена извршавања контејнера без потребе за прекомпоновањем. Дакле, било које време извршавања контејнера које имплементира ЦРИ Кубернетес може да користи за управљање махунама, контејнерима и сликама контејнера. Доцкер штитници и ЦРИ контејнери су два примера ЦРИ платформе. Са доцкер схим-ом, контејнери се креирају помоћу доцкера инсталираног на радне чворове, а затим интерно доцкер користи контејнер за креирање и управљање контејнерима

Кубе-проки

Кубе-проки ради на сваком радном чвору као мрежни проки. Слуша АПИ сервер за свако креирање или брисање сервисне тачке. За свако сервисно место кубе-проки поставља руте тако да могу да стигну до њега.

Закључак

Надам се да ће вам ово помоћи да боље разумете архитектуру Кубернетеса. Кубернетес вештине су увек на захтев, а ако желите да научите да градите каријеру, погледајте ово Курс Удеми.

ОЗНАКЕ:

 • Доцкер

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map