Каква је разлика између Доцкера и Кубернетеса?

Упоредимо Доцкера и Кубернетеса да видимо где та два стоје једни против других.


Такође ћемо говорити о неким алтернативама оркестрацијским алатима осим Кубернета. Даље ћемо детаљно истражити поређење између Доцкер Сварма и Кубернетеса.

Доцкер Вс Кубернетес

Шта је Доцкер?

Незрело око може изгледати да развој апликације намешта писање јаког кода. Али прави изазов лежи у раду са више језика, раду на различитим оквирима и управљању поремећеним интерфејсима између алата. Доцкер овде долази у помоћ!

То је начин који помаже корисницима да се ухвате за апликацију током развоја и времена рада. Ублажава проблеме с којима се суочавају током ових фаза. Такође помаже да се схватите како апликација треба да буде изложена мрежи, управља употребом меморије и меморије, а такође рукује дозволу за приступ изван апликације.

Да сумирамо, то је начин да се обезбеди конзистентно окружење на било ком хоста компатибилном са ОС (Линук или Виндовс).

Доцкер функције

 • Једноставна и брза конфигурација – Кодови се могу уградити за мање времена уз минималне напоре
 • Повећава продуктивност – смањује ресурсе и такође је од помоћи у брзој примени апликација.
 • Изолација апликације – Доцкери користе контејнере за покретање апликација. Ови контејнери пружају изолацију за ове апликације.
 • Управљање сигурношћу

Много апликација се покреће на Доцкер-у.

Компонента се покреће у Доцкер-у

Шта је Кубернетес (или К8с)?

Кубернетес је алат за управљање контејнерима који аутоматизује употребу.

То је преносна платформа отвореног кода коју је дизајнирао Гоогле и коју сада управља Цлоуд-нативе рачунарска фондација. То помаже у ажурирању апликација на лакши и бржи начин без икаквих застоја. Бави се радом контејнера за заказивање на кластеру и такође управља радним оптерећењем.

Кубернетес има још два имена – „к8с“ и „Кубе“.

Ова оркестрациона платформа аутоматизује многе ручне процесе, попут размештања, управљања и скалирања апликација у контејнеру.

Кубернетес карактеристике

 • Аутоматизира ручне процесе – Само описује жељено стање помоћу Кубернетес-а, а оно ће постојећу промену променити у жељену.
 • Балансирање терета – Кубернетес је добар у балансирању терета у случају да има више промета до контејнера. Дистрибуира мрежни промет и одржава имплементацију стабилном.
 • Самоизцељење – Ово је једна од најбољих карактеристика Кубеа. Поново покреће неуспеле контејнере, замењује их и убија онај који не одговара обрасцу који је дефинисан од стране корисника..
 • Оркестрација складиштења – Корисници могу аутоматски монтирати систем складиштења по сопственом избору користећи Кубернетес.

Доцкер ВС Кубернетес

Доцкер и Кубернетес су различите технологије.

Дакле, помало је неправедно упоређивати ово двоје или постављати питање којем треба дати предност. Ова двојица нису директни ривали. Ипак су сродне! Доцкер је платформа за превоз контејнера, док је Кубернетес а оркестар за контејнере за платформе за контејнерисање попут Доцкер.

Разумејмо ово у детаље са доњом сликом.

Доцкер Вс К8с

Ово илуструје да Доцкер и Кубернетес иду паралелно и раде паралелно.

Доцкер се користи да изолише вашу апликацију у контејнере, док је Кубернетес алат за планирање или оркестрацију контејнера и користи се за размештање и скалирање ваше апликације управљањем више контејнера распоређених на више машина домаћина.

Доцкер и Кубернетес

Погледајмо неке сличности између Доцкера и Кубернетеса.

 • Обоје привлаче архитектура заснована на микросервисима.
 • Углавном су написани у Го-у, што им омогућава да се шаљу као лагане датотеке.
 • Обе користе датотеке ИАМЛ, а те датотеке су лако читљиве људима.

Предност за Доцкер и Кубернетес

Ако било коју апликацију посматрамо из теоријске перспективе, она ће изгледати глатко и без проблема. Прави изазови виде се тек након практичне примене. Тачке које је потребно узети у обзир за успешан резултат било које пријаве су овде:

 • Да ли је ова технологија економична?
 • Да ли то омогућава раст у пословању?
 • Да ли ће то помоћи у смањењу станка?
 • Да ли ће се показати корисним у уштеди ресурса?
 • Да ли ће се избећи ненамерне људске грешке?
 • Да ли ће повећати рачунарске коњске снаге?

ДоцкПлане

Онда из Доцкера или Кубернетес-а морамо одабрати једно или друго, зависно од случаја употребе.

Када одабрати Доцкера?

Ако ваш случај употребе усваја архитектуру засновану на микросервису, требало би да користите Доцкер контејнере за сваку микросервис. Најбољи случај примене платформе за контејнерирање као Доцкер-а је за архитектуру микро сервиса.

Када одабрати Кубернетес?

Кубернетес је технологија која се веома брзо развија захваљујући функцији своје отворене платформе. Свака организација пружа своје додатке у виду различитих сервиса као што је умрежавање. Употреба тих додатака, посебно у производном окружењу, може проузроковати велики ризик за безбедност.

Дакле, за заштиту безбедносног аспекта, препоручује се коришћење чврстог решења заснованог на облаку.

Ако немате детаљно знање о систему, ствари се лако могу покварити. Дакле, обавите свој избор мудро.

Када користити шта

Доцкер вс. Кубернетес заснован на употреби

Што је добро у чему?
Доцкер: Доцкер је најбољи када корисник има сложену апликацију која захтева цело пакирање пакета и конфигурације у преносиви контејнер.Кубернетес: Кубернетес је добар када морате бити сигурни да ваша апликација ради онако како треба. У случају да било који спремник не реагује или се поквари, требао би се само зацелити и тако покренути нови спремник.
Када користити шта?
Доцкер: Може се користити у било којем од ових случајева:
 • Ако је апликација добра за контејнере
 • Ако апликацији није потребан графички интерфејс или већи део и ако је апликацију потребно доследно распоређивати.
Кубернетес: Може се користити за доле наведени случај:
 • Када организација није посвећена ниједном пружаоцу услуга облака, онда је коришћење Кубе-а најпаметнији избор. Разлог је тај што дјелује исто на сваком систему. Због тога се назива продавач-агностик.

Пошто је кристално јасно да обе технологије иду руку под руку и покрећу се после сваке. Шта онда чини људе да мисле да је могућа конкуренција између Доцкера и Кубернетеса? Разлог за то је Доцкер Сварм. Доцкер рој је такође један од алата за оркестрацију контејнера који пружа Доцкер Инц, па индустрија упоређује Доцкер и Кубернетес.

Кубернетес алтернативе?

Испод су неки од алата за оркестрацију који се могу доказати као лепе алтернативе Кубернетесу.

 • Доцкер Сварм
 • Отвори Схифт
 • Месос
 • Ранцхер
 • Амазон ЕЦС
 • Апацхе Маратхон
 • Номад
 • Контена
 • Миникубе

Проценат удела на тржишту

Након Кубернетес-а и ОпенСхифт-а, Доцкер Сварм је популарнији у индустрији. Хајде да разговарамо о Доцкер Сварму и анализирамо како је другачији и где стоји против Кубернетеса.

Шта је Доцкер Сварм?

Ово је интерни алат за оркестрацију контејнера који је Доцкер развио да се игра заједно са контејнерима који се налазе у окружењу Доцкер. Користи се за групирање и заказивање. Омогућује више контејнера за управљање који су распоређени на више матичних машина. Користи стандардни Доцкер АПИ и умрежавање, олакшавајући тако пад у било које доцкер окружење.

Принцип рада Докерског роја

 • Компатибилност
 • Осигурајте према заданим поставкама цертификатима
 • Стабилна и једнострука архитектура
 • Једноставно, а истовремено динамично са корисничким искуством „само ради“

Кубернетес вс. Доцкер Сварм

Оба ова алата за оркестрацију нуде много сличних функција. Једина разлика је у њиховим основним начинима како њих двоје оперишу. Табела испод приказује бољу слику поређења.

КубернетесДоцкер Сварм
Умештање: Апликације се могу применити коришћењем мешавине размештања, подсистема и услуга / микро услуга.Увођење: Апликације се могу распоредити као услуге / микро-услуге у кластеру Сварм. ИАМЛ датотека може се користити за означавање више контејнера. Поред тога, Доцкер Цомпосе може да примјени апликацију.
Инсталација: Приручник је у Кубеу. Потребно је правилно планирање да се Кубе покрене и покрене. Упутства за инсталацију могу се разликовати од ОС-а до ОС-а и од добављача до добављача.Инсталација: Инсталација је још јаснија у Доцкер Сварму у односу на Кубернетес. Са Доцкером је потребан само један сет алата да бисте научили како да градите на окружењу и конфигурацији.
Рад: Потребно је знање о ЦЛИ (Интерфејс командне линије) да би се Кубернетес покренуо изнад Доцкера. Да бисте се кретали унутар структуре, требало би да разумете Доцкер ЦЛИ. Затим знање о заједничкој језичкој инфраструктури за покретање тих програма.Рад: Као што је раније речено, Доцкер Сварм је Доцкеров алат. Дакле, за навигацију унутар структуре користи се исти заједнички језик. То повећава брзину овог алата и пружа варијабилност. Стога Доцкер добија значајну предност при употреби.
Записивање: Када су сервиси распоређени унутар кластера, на пример, Еластицсеарцх / Кибана (ЕЛК), Кубернетес подржава више верзија надгледања и евидентирања.Биљежење дневника: У случају Доцкер Сварма подржано је само праћење, и то код трећих апликација. Дакле, саветује се да се за потребе надзора користи Доцкер Реиманн.
Скалирање: За дистрибуиране системе, Кубе је оквир “све у једном”. То је сложен систем. Она нуди снажне гаранције о стању кластера и обједињеном скупу АПИ-ја. То са друге стране успорава размештање контејнера и скалирање.Скалирање: За разлику од Кубернетес-а, брзина Доцкер Сварма за постављање контејнера је знатно већа. Као резултат тога, скалирање на захтјев може видјети брза времена реакције.
Умрежавање: За Кубе је мрежа равна. Омогућује свим махунама да међусобно комуницирају. У Кубернетес-у су потребна два ЦИДР-а у моделу – један је за добијање ИП адресе, а други за услуге.Умрежавање: У Доцкер Сварм-у постоји опција да корисници шифрирају саобраћај са подацима о контејнерима током стварања мреже преклапања.

Закључак

Детаљно смо разговарали о Доцкер-у и Кубернетесу и установили да то није Доцкер, већ да је Доцкер Сварм конкурент Кубернетес-а. Такође смо закључили да Кубернетес доминира над Доцкер Свармом и да има надмоћ над њим. Ако сте заинтересовани за детаљно учење, онда бих ово предложио Доцкер Мастери течај.

ОЗНАКЕ:

 • Доцкер

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map