Доцкер вс Виртуал Мацхине – Разумевање разлика

Једно од честих питања о Доцкер-у је како се разликује од ВМ-а (виртуална машина).


Када је у питању инфраструктура у облаку, виртуална машина била је стандард за многе његове предности. Међутим, шта ако имате алтернативу виртуелној машини која је лагана, економичнија и скалабилнија. Управо је то Доцкер.

Доцкер је технологија заснована на контејнерима која вам омогућава развој дистрибуираних апликација. У овом посту на блогу објаснит ћу разлике између виртуалних машина и Доцкер контејнера.

Шта је виртуелна машина?

Виртуелна машина је систем који делује управо попут рачунара.

Једноставно речено, омогућава покретање онога што се чини на многим засебним рачунарима на хардверу, односно једном рачунару. Свака виртуелна машина захтева свој основни оперативни систем, а затим је хардвер виртуализован.

Шта је Доцкер?

Доцкер је алат који користи контејнере да би знатно олакшао креирање, употребу и покретање апликације. Он веже апликацију и њене зависности унутар контејнера.

Леарнинг Доцкер је лако!

Доцкер вс. ВМ

Сада ћу вам рећи значајне разлике између доцкер контејнера и виртуелних машина. Па, значајне разлике су њихова подршка за оперативни систем, сигурност, преносивост и перформансе.

Дакле, размотримо сваки од ових термина један по један.

Подршка оперативног система

Традитионал вс Нев Ген

Подршка оперативног система за Виртуелну машину и Доцкер спремник је врло различита. На горњој слици можете видети да свака виртуелна машина има свој гостујући оперативни систем изнад главног оперативног система, што виртуелне машине чини тешким. Док с друге стране, Доцкер контејнери деле оперативни систем домаћин и зато су лагани.

Дељење оперативног система домаћина између контејнера чини их врло лаганима и помаже им да се покрену за само неколико секунди. Дакле, режијски трошкови за управљање системом контејнера су врло ниски у поређењу са виртуелним машинама.

Спремници доцкер-а су погодни за ситуације у којима желите покренути више апликација преко једног језгра оперативног система. Али ако имате апликације или сервере који треба да раде на различитим укусима оперативног система, тада су потребне виртуелне машине.

Сигурност

Виртуелна машина не дели оперативни систем и постоји снажна изолација у језгру домаћина. Стога су сигурније у поређењу с контејнерима. Контејнер има пуно сигурносних ризика и рањивости јер контејнери имају дељено хост језгро.

Такође, будући да се ресурси докера деле, а не раздвајају имена, нападач може да искористи све контејнере у кластеру ако добије приступ чак једном контејнеру. У виртуелној машини немате директан приступ ресурсима, а хипервизор је ту да ограничи употребу ресурса у ВМ-у.

Преносивост

Доцкер контејнери су лако преносиви јер немају одвојене оперативне системе. Контејнер се може пренијети на други ОС и може почети одмах. Са друге стране, виртуелне машине имају засебан ОС, тако да је пренос портове виртуелне машине тежак у поређењу с контејнерима, а такође захтева много времена да портирате виртуелну машину због своје величине.

За развојне сврхе где апликације морају бити развијене и тестиране на различитим платформама, Доцкер контејнери су идеалан избор.

Перформансе

Поређење виртуелних машина и контејнера за Доцкер не би било фер јер се обе користе у различите сврхе. Али лагана архитектура докера, његова мање значајна функција чини га бољим избором од виртуелне машине. Као резултат тога, од којих се контејнери могу покренути врло брзо у поређењу са виртуелним машинама, а потрошња ресурса варира у зависности од оптерећења или промета у њему.

За разлику од виртуалних машина, нема потребе да се ресурси трајно распоређују на контејнере. Скалирање и дуплирање контејнера такође је лак задатак у поређењу са виртуелним машинама, јер у њих нема потребе инсталирати оперативни систем..

Закључак

Ево табеле која закључује о разликама између виртуалне машине и Доцкер-ових спремника.

Виртуелна машинаКонтејнер Доцкер
Изолација процеса на нивоу хардвераИзолација процеса на нивоу ОС
Сваки ВМ има засебан ОССваки контејнер може делити ОС
Чизме за неколико минутаЧизме у секунди
ВМ-ови имају неколико ГБКонтејнери су лагани (КБс / МБ)
Спремне ВМ-ове је тешко пронаћиЛако су доступни унапред уграђени контејнерски контејнери
ВМ-ови се лако премештају на нови хостКонтејнери се уништавају и поново стварају, а не крећу
Стварање ВМ-а захтева релативно дуже времеКонтејнери се могу креирати у секунди
Већа употреба ресурсаМање употребе ресурса

ОЗНАКЕ:

  • Доцкер

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map