Веб 3.0: Нова ера веб дизајна је већ стигла

Да ли сте приметили нешто другачије у односу на просечну веб страницу у данашње време? Нешто се променило у начину на који су веб странице дизајниране још пре само неколико година. А многи ову промену називају доласком Веб 3.0 – нове ере веб дизајна.


У већој слици, Веб 3.0 говори о подацима и управљању њима. Живимо у добу информација, а како се количина података шири, тако се повећава и потреба за управљањем њима.

Чули сте за Блоцкцхаин пре, и фразу Децентрализовани веб.

А чули бисте и за људе који то желе одузети струју компанијама попут Гооглеа, па чак и Фацебоок – који је имао приличан део проблема везаних за приватност у последњих неколико година.

БлоцкцхаинВелики корпус вам може олакшати живот, бар за сада, али Веб 3.0 живи од обећања о бољим правилима о приватности и напредном управљању подацима. Илустрација: Ритис Јоникас

Шта је са вештачком интелигенцијом (АИ) и машинским учењем (МЛ)?

Све су то стварне технологије, које су у један или други облик уграђене у модерни веб. А циљ је једноставан, персонализовање корисничких искустава и веб приступачност.

Па ипак…

Овај пост говори о ниједној од тих технологија

Иако разумијем да су све горе споменуте технологије изузетно релевантне за данашњи дан и старосну доб, у фокусу овог поста сам стављен Веб дизајн 3.0.

Другим речима, како су се веб локације промениле у последњих пет година и како се страна веб дизајна ствари мења са Веб 3.0?

Овако је Веб изгледао једном:

Веб 1.0 веб локација старе школеЦлассиц Веб 1.0

И средином 2000-их, почели смо да видимо појаву Веб 2.0 – који је изгледао овако:

Веб 2.0 Дизајн веб страницаВеб 2.0 – Уобичајени приступ неометаном дизајнирању веб страница.

Али, то није ништа у поређењу са оним што видимо у дизајну Веб 3.0:

Пример прегледа веб локације Веб 3.0Веб 3.0 – Јединствене боје, облици, савршено усклађивање пиксела и још много тога! Дотична веб локација: Хеалтх Дроплет

Нова ера веб дизајна наглашава беспрекорну прецизност, утицајне шеме боја и додавање нових елемената дизајна који су комплементарни целокупном дизајну.

Па, како смо дошли овде и шта треба да знате?

Шта је Веб Десигн 3.0: На ваша питања је одговорено

У овом одељку фокусираћу се на следећа питања:

 • По чему се веб странице Веб 3.0 разликују од претходних година?
 • Зашто дизајнери користе толико облика и других елемената дизајна?
 • Да ли произвођачи страница прате тренд?

Након одговора на ова питања, погледаћемо најсавременије алате за дизајн и неколико платформи на којима можете пронаћи инспирацију за дизајн.

Дакле, кренимо са првим питањем.

# 1: Како се веб локације Веб 3.0 разликују од претходних година?

Жарени дизајн

Рекао бих да је најзначајнија промена последњих година додавање креативних елемената.

Дизајнери постају много угодније користити позадинске елементе као што су облици и кривине да би наметнули одређену дизајнерску навигациону стазу.

Када се правилно користи, облици и мрље може вам помоћи да истакнете драгоцени садржај истовремено пружајући угодан кориснички интерфејс (кориснички интерфејс).

Поврх свега, Веб 3.0 Дизајни користе много више илустрација и визуелног садржаја. Не само за обогаћивање страница, већ често за илустрацију одређеног производа или разлога.

Пиио почетна страница

Чим видите овакав дизајн, знали сте да је специфична компанија уложила напоран рад како би корисничко искуство било пријатно.

Крајем 2018. године, МаилЦхимп је обновио целокупну веб локацију, а једна од ствари коју су одлучили представити била је употреба илустрација.

Ево 3 главна разлога због којих морате размотрити употребу илустрација:

Прво и најважније, илустрације привлаче пажњу посетилаца за разлику од било чега другог, али то је осим поента.

 • Претворите комплекс у једноставно. Традиционално, веб дизајнери би се ослањали на наслове да би објаснили свој производ. Ових дана илустрације могу за вас учинити већину тешког посла. Можете дизајнирати читав скуп илустрација око својих производа и његових карактеристика. Напокон, визуелно учење је ствар!
 • Слика бренда. Стил илустрација који користите може вам помоћи у промоцији позитивног имиџа марке. Илустрације могу показати различите вредности, снаге и квалитете марке. Није нешто што бисте могли да прикажете само копирањем.
 • Визуелни лик. Свака марка је другачија. А помоћу визуала можете приказати идентитет који вас издваја од осталих.

Ово се такође односи на ствари попут Икона и Анимација. Обојица захтевају мало више индивидуалног рада – по могућности графичког дизајнера -, али награде су ту!

И трећа најзначајнија промена је типографија.

Веб 3.0 Типограпхи

Слово слова увек је остајало огроман део сваког дизајна. А ако нисте уверени, изазвао сам вас да промените фонтове на вашој веб локацији у нешто сасвим случајно.

Разлика у томе добра типографија чини је огроман. И откад су веб локације Веб 3.0 прешле у главни ток, тако је постала и различита слова.

Могли бисте се извући са једноставним веб дизајном искључиво за врсту фонтова који користите. Препоручујем означавање Типеволф.

бесплатне листе фонтова

Ова веб локација је златни рудник за све типографије и типографије. Јеремиах Схоаф га води. Он одржава своју веб страницу дуги низ година и на својим веб страницама има хиљаде различитих листа.

Такође, пише водиче и редовно одржава свој директориј „Сите оф тхе Даи“. Кад год радим на новом пројекту, Типеволф је једно од првих места које посетим.

Учењем типографије и њеног ефекта на веб дизајн, уштедећете себи тону времена када је дизајн у питању осећај професионалним.

# 2: Зашто дизајнери користе толико облика и других елемената дизајна?

Облици веб дизајна

Нису само веб локације дизајниране од професионалаца који користе овај нови тренд. Већина модерних ВордПресс тема и оквира су такође изграђени како би имплементирали ове трендове.

Али, зашто облици и како имају користи од дизајна веб страница? Два главна фактора су естетика и минимализам. Облици и други геометријски елементи помажу да се целокупан дизајн споји, осигуравајући неометани проток и доследно корисничко искуство.

Традиционално, делови би били подељени појединачним бојама, а понекад без икаквих боја.

облици и геометрија у веб дизајну

У овом примеру можете видети како употреба једноставних илустрација обогаћује овај минималистички дизајн и подржавају позадинске обрасце. То заузврат помаже да се повећа читљивост главних навигацијских елемената.

Такође можете да користите пратеће елементе позадине да означите важан садржај, на пример:

естетски веб дизајн

Све у свему, то је спој доследности и креативног размишљања. Облик позадине, као што је приказано горе, може помоћи у примени психологије боја како би се додатно побољшало корисничко искуство.

Касније у посту погледаћемо најпопуларније странице за инспирацију веб дизајна. Ту ћете видети различите технике примене геометријских облика у веб дизајну.

# 3: Да ли произвођачи страница буду у току са трендовима?

Елементор буилдер страница

Нису само произвођачи страница попут Висуал Цомпосер-а и Елементор које ће вам помоћи да направите боље одредишне странице. Брендови попут Квадратни простор, Вебфлов, и Веблиум такође чине значајне кораке у простору за прављење веб локација. И сасвим сигурно, сви ови алати за дизајн прате најновије трендове у веб дизајну.

Елементор, који је видео више од 25 милиона преузимања, непрестано развија библиотеку својих компоненти тако да укључује елементе који чине модерни веб. А Веблиум користи АИ да би помогао неискусним вебмастерима у стварању визуелно запањујућих веб локација.

Најбољи део је што никад не морате да напишете ни једну линију кода. Савремени произвођачи страница нуде Распореди засновани на мрежи без свих техничких карактеристика.

Елементор Про додаци

Можете да креирате нове редове, одељке и промените величину појединачних компонената помоћу алата за превлачење и испуштање. Или можете то потпуно избећи и користити унапред изграђене шаблоне.

непотребно рећи, учење ХТМЛ-а & ЦСС је и даље веома охрабрен као и учење векторске уметности и општег графичког дизајна. Направиоци страница су склони неефикасности које се могу решити само спуштањем и прљавством кода.

Веб 3.0 Алати за дизајн: Актуелни трендови

Ранијих дана веб странице су се израђивале на основу жичаних оквира и скица које сте морали да дизајнирате на комаду папира. Пхотосхоп је помагао да се ово мало ублажи, али свакако не до тачке алата какве данас имамо.

Модерни алати за дизајн фокусирају се посебно на идеју дизајнирања веб локација и мобилних апликација. Ово отвара врата савршеном дизајну пиксела уз могућност извоза неких ваших дизајна као готових веб локација.

дизајн жичара

Једном када имате дизајниран прилагођен дизајн, можете се фокусирати на то да га сами кодирате или користећи програмере страница да бисте постигли готово савршену копију тог дизајна.

Ево алата који ће донети све разлике.

# 1: Скица

Скица

Скица је јединствено дизајнерско средство за Мац ОС и сигурно је једно од најбољих дигиталних алата за дизајн на тржишту. Иако је ограничен на један одређени оперативни систем.

Једна од ствари која Скетцх чини тако популарном и толико траженом је чињеница да пружа прилично све што вам је потребно за дигитални дизајн, што укључује дизајнирање веб локација, мобилних апликација, векторске графике, такође ствари попут прототипирања и екстерни додаци за додатну функционалност.

Лично, једна од ствари које волим код Скетцх-а је да је то заиста робустан софтвер. То је у погледу сагледавања других опција на тржишту. Скетцх представља стандард професионално изграђеног софтвера.

Што се тиче веб дизајна, мислим, једна од узбудљивих карактеристика Скетцха је та што је изграђен за подршку дизајнирању веб локација. Тако можете да креирате решетке, можете да креирате више слојева и још много тога.

пример жичних оквираНа десетинама хиљада бесплатних програма Скетцх за све. Можете започети своју каријеру веб дизајна без претходног искуства.

На много начина то је Пхотосхоп, али за веб дизајн. Не укључује ваше просечне функције за уређивање фотографија, али пружа све што је потребно за уређивање векторске графике, уметање слика, управљање фонтовима, управљање величинама страница, креирање додатних решетки, све.

Ако погледате модерне веб странице, данас, посебно неких великих брендова, тада је 99% веб странице дизајнирано помоћу Скетцх-а, тако да је веома познат међу професионалним дизајнерима.

А ако сте новак и желите да научите, погледајте ово онлине курс.

# 2: Лунаци

Лунаци

Као што је већ поменуто, Скетцх је изграђен искључиво за МацОС. Срећом, Ицонс8 је преузео на себе да креира алтернативу за Виндовс кориснике. А најбољи део је то што је потпуно бесплатно.

Лунаци је алат за уређивање вектора који се заснива на Виндовс-у који је пуно инспирације позајмио од Скетцх-а. Потпуно је функционалан као појединачни софтвер за уређивање вектора, али подржава и Скетцх датотеке.

Дакле, ако преузмете било који пројекат изграђен помоћу Скетцх-а, моћи ћете да их користите са Лунаци. И последње, али не најмање битно, Лунаци је подржан од заједнице. Значи, можете тражити и гласати о функцијама које су послали други.

Све у име олакшавања и једноставнијег процеса дизајнирања веб страница.

# 3: Фигма

Фигма

Последњи главни алат за веб дизајн је Фигма. Како се то догађа, Фигма је такође близак конкурент Скетцх-у. И, потпуно је бесплатна за употребу. Направљен је за прегледач, али има и на располагању десктоп апликацију.

Пошто је бесплатна и има велики број функција, Фигма је такође апликација коју и ја најчешће користим. Кориснички интерфејс осећа се природно, без нуле над главом. Сви тастери и функције су направљени тако да вам омогућавају беспријекорно креирање прилагођених дизајна.

Као страну, такође волим да користим Фигму за било какав општи векторски рад. Било да ствара цитате, нове стилове дугмића и готово све друго.

Инспирација за Веб 3.0 дизајн: Учите од најбољих

Не морате да се упишете на УКС курс да бисте научили сјајне принципе дизајна. Све што вам треба је приступ неколико одабраних места за инспирацију и брзо ћете схватити шта је то тренд.

Следећи одељак посвећен је помагању у проналажењу најбоље дизајнерске инспирације за све предстојеће Веб 3.0 пројекте које имате.

Кориштење веб локација на којима се наводе професионални дизајни може вам помоћи да боље одлучите у будућности.

# 1: Лапа Ниња

Лапа Ниња

Лапа ниња мора да буде једно од мојих најдражих сајтова за инспирацију које могу користити. Допада ми се с обзиром на врсту веб локација које наводе, као и на начин на који прати све најновије ствари које се дешавају у веб дизајну.

Искрено, нема друге веб странице која то ради на исти начин. Поврх тога, у својој бази података већ је преко 2000 уноса. Тако да не морате нужно да чекате да се додају нови дизајни. И једна од других ствари која ми се заиста свиђа код ове специфичне платформе је та што заправо можете да прегледате веб локацију или појединачне веб локације и њихов дизајн по категоријама.

И није само знате, блог или посао, већ заправо можете бирати из одређених категорија попут портфеља, здравља и различитих врста индустрије. Тако да заиста можете сузити претрагу.

лапа ниња категорије

Поред тога, једноставно је једноставно прегледати и укључује већину онога о чему смо говорили у овом конкретном чланку.

Гледајући појединачне листе, заиста је лако уочити промене које примећујемо у веб дизајну управо сада.

Дакле, то је само непроцењив ресурс за посећивање, понекад или посећивање кад год сте заглавили у дизајну или планирате да дизајнирате нешто ново.

# 2: ОнеПагеЛове

ОнеПагеЛове

Веб страница са једном страницом је у основи веб локација без додатних страница. Неки га називају одредишним страницама, али већина људи то назива веб локацијама са једном страницом. Они су много чешћи него што мислите. А ОнеПагеЛове је вероватно најбољи сајт за одговарајућу експозицију за такве сајтове.

Слично као и код Лапа Ниње, можете да сузите претрагу на одређене категорије. Сваки унос садржи снимак екрана на пуној страници и неколико детаља о аутору.

Осим тога, можете прегледати по жељи и проверити било који веб сајт који привлачи вашу пажњу. Не могу се сјетити колико сам пута инспирацију позајмио на веб локацијама на којима је пописан ОнеПаге Лове. То је тако добро!

# 3: Награде

Награде

Посљедње, али не најмање битно, имамо Награде. Вероватно најстарија почетна страница за инспирацију веб локација на свету. Па ипак, успева да одржи доследност из године у годину.

Идеја која стоји иза награде Награде је да људи пошаљу дизајн веб страница, а чланови гласају о својим фаворитима. Након тога, Комисија за награде награђује појединачно гласање и одлучује о изабраном неколико добитника за одређени временски оквир.

Постајући победник, на веб локацију можете да додате посебну значку која истиче вашу изврсност у разумевању дизајна.

А што се тиче инспирације, многи дизајни наведени на овој страници су изузетно ексклузивни. То је игралиште за истински креативне и амбициозне дизајнере.

Вреди књижити обележавање и проверити једном недељно.

Закључак: Где одавде

Веб дизајн је конкурентна индустрија. И не зато што људи желе да праве боље веб странице од других. Најконкурентнији је по питању корисничког сучеља и УКС-а.

Проналажење новог начина за привлачење пажње људи може значити боље продајне резултате. Такође, пружањем солидног УКС-а – установићете да се људи чешће враћају на вашу веб локацију.

Од 2018. године, огроман је прилив дизајна који погодују визуелном аспекту дизајна. И као такав, очекујте да ћете видети много више промена и допуна у овој области.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map