13 Mjete Monitorimi DNS për Ndryshimet e Performancës dhe Konfigurimit

Ju jeni me siguri të qetë duke menduar se ofruesi DNS (sistemi i emrave të domain) që pret emrat e domain tuaj është duke përcjellur me fat të trafikut në serverët tuaj.


Epo, unë nuk dua ta prish atë qetësi, por nuk duhet të relaksoheni shumë dhe verbërisht të mbështeteni në ofruesin tuaj DNS pasi ekzistojnë rreziqe që e kërcënojnë atë dhe çështje të performancës që mund të ndikojnë negativisht në përvojën e vizitorëve të faqes suaj të internetit.

Vetëm një shembull: rreth një vit më parë, u fillua një fushatë globale hakerimi për të sulmuar serverët DNS që paraqisnin një dobësi të caktuar. Sulmet la shumë serverë DNS që drejtojnë trafikun në faqet e internetit me qëllim të keq. Përfundimisht, problemet u zgjidhën, por sulmi shërbeu si një thirrje zgjimi për të gjithë administratorët e rrjetit dhe pronarët e faqeve të internetit për të filluar monitorimin e infrastrukturës së tyre DNS.

Prandaj, detyrat e monitorimit të DNS-së u bënë një pjesë thelbësore e mirëmbajtjes së çdo infrastrukture IT, pa marrë parasysh qëllimin ose topologjinë e tij. Por para se të futemi më thellë në monitorimin e DNS, le të shohim se çfarë do të thotë të vendosni një emër domain në duart e një ofruesi DNS.

Regjistrimet DNS janë skedarë që hartë emrat e domeneve në adresat IP specifike. Këto skedarë ruhen në serverat e emrave. Serverat e emrave të rrënjëve shpërndahen në të gjithë botën, duke ruajtur vendndodhjet e fushave të nivelit të lartë (TLD) -.com, .org, .edu, etj..

Do TLD rendit një seri të serverëve që ruajnë regjistrimet që tregojnë se ku ruhen të dhënat e DNS të çdo domeni specifik – ofruesit ose regjistruesit DNS të zakonshëm, si GoDaddy, Namecheap. Këta janë serverat autorizues të secilit emër domain. Kur shtoni një emër domaini në serverët e një ofruesi DNS, ata serverë bëhen autorizues për çdo pyetje që tregon në domenin e shtuar.

Pas këtij shpjegimi, është e lehtë të kuptohet që DNS është një aspekt thelbësor i performancës së rrjetit dhe djep i dobësive të mundshme. Duke qenë pika e parë e kontaktit midis përdoruesve fundorë dhe shërbimeve të tyre, ju duhet të garantoni disponueshmërinë dhe performancën e DNS. Dhe për të siguruar këto dy aspekte, nevojitet një shërbim i mirë monitorimi DNS.

Doesfarë bën monitorimi i DNS?

Ju duhet të monitoroni ofruesin DNS që mban shënimet e emrave të domain tuaj për të kontrolluar rregullisht besueshmërinë e serverëve DNS dhe të qëndroni të informuar në lidhje me ndryshimet e mundshme në konfigurimin e DNS. Duke e bërë këtë, ju do të dini kur performanca e përgjithshme e faqes tuaj po preket nga një DNS me ndërprerje ose me të meta, ose do të paralajmëroheni për përpjekje të mundshme sulmi në faqen tuaj.

Mjetet e monitorimit të DNS testojnë lidhjen midis serverëve autorizues të emrave të emrave të domain-it dhe serverëve rekursiv të emrave, të cilët në një farë mënyre funksionojnë si memorje cache për të shpejtuar procesin e kërkimit të emrit. Ky testim mund të bëhet sipas kërkesës me dorë ose automatikisht me një frekuencë të caktuar. Nëse bëhet automatikisht, mjeti i testimit duhet t’ju mbajë të informuar në lidhje me rezultatet. Këto mjete janë gjithashtu të dobishme për të vërtetuar marrëveshjen e nivelit të shërbimit (SLA) të ofruesit të shërbimit tuaj DNS, ose edhe për të krahasuar shërbimet e ofruesve të ndryshëm.

Një shërbim monitorimi DNS duhet të provojë që shërbimi DNS kthen grupin e saktë të adresave IP gjatë rrugës në serverin rrënjësor DNS. Në këtë mënyrë, ajo mund të zbulojë sulmet e rrëmbyesit DNS ose rrëmujave të DNS. Një formë tjetër e sulmit është një përmbytje DNS: për të zbuluar këtë lloj sulmi, dhe mjeti i monitorimit DNS duhet të ndjejë ngadalësime të DNS, duke paralajmëruar një administrator të rrjetit kur mund të ndodhë një sulm përmbytjeje. Këto janë detyra të zakonshme që duhet të kryejë çdo shërbim monitorimi DNS, por shumë opsione në dispozicion ofrojnë kombinime të ndryshme të veçorive të tjera që duhet të analizohen për të zgjedhur opsionet më të mira.

Le të hedhim një vështrim në disa nga shërbimet më të mira të monitorimit të DNS në dispozicion.

Sucuri

Si pjesë e platformës së saj të sigurisë në internet, Sucuri ofron shërbime monitorimi DNS. Këto shërbime aktivizohen thjesht duke mundësuar skanimin e malware në faqen e internetit në pultin e Sucuri. Kur ndodhin ndryshime në regjistrimet DNS, shërbimi i monitorimit nxit alarmet për t’ju njoftuar për ndryshimet që kanë ndodhur.

Zgjidhja e monitorimit të Sucuri ju paralajmëron kur DNS juaj bëhet i padisponueshëm, kur janë bërë ndryshime të paqëllimta, ose kur hakerat kanë ndryshuar DNS-in tuaj me qëllim të keq. Frekuenca e skanimit mund të rregullohet nga pulti Sucuri në mënyrë që t’iu përshtatet nevojave tuaja. Ju mund të vendosni të merrni njoftime përmes postës elektronike, SMS, Slack ose RSS. Gjithashtu, raportet e postës elektronike ofrojnë të dhëna të bollshme për të bërë analiza mjeko-ligjore.

Uptrends

Ne të gjithë e dimë se vetëm shikimi i adresës suaj të IP nuk është i mjaftueshëm për të kapur të gjitha problemet e mundshme të DNS. Ja përse Uptrends ofron Monitorim të Jashtëm DNS, i cili ju lejon të gjurmoni të gjitha regjistrimet kryesore të DNS nga një rrjet mbarëbotëror i pikave të kontrollit.

Përveç regjistrimeve të DNS A (IPv4) dhe AAAA (IPv6), shërbimi Uptrends monitoron gjithashtu delegatët e zonës DNS, shikon hartat e serverëve të postës SMTP, kontrollon pseudonimet dhe verifikon numrat SOA, midis detyrave të tjera.

Paralajmërimet dërgohen përmes kanaleve të ndryshme në momentin kur shfaqet një problem DNS, duke ju lejuar juve dhe ekipit tuaj të veproni shpejt në mënyrë që të shmangni kohëzgjatjen. Uptrends gjithashtu ju lejon të përdorni raporte me statistika jetike dhe numra të performancës së serverëve tuaj DNS të kapur nga e gjithë bota.

Site24x7

Site24x7 ofron një zgjidhje të plotë monitorimi nga një tastierë e vetme për serverat, retë publike ose private, faqet e internetit dhe aplikacionet. Zgjidhja e monitorimit në uebfaqe përfshin jo vetëm inspektimin e shërbimit DNS, por edhe protokollet FTP, SSL, SMTP, POP, URL, API dhe HTTPS. Ajo ofron kontroll të dytë nga lokacione të ndryshme, alarme dhe raporte të gjera me kapjen e ekranit.

Shërbimet mund të monitorohen përmes rrjeteve të internetit, intranetit, Wi-Fi dhe 3G / 4G. Në veçanti, monitorimi i DNS ofron raporte të gjera për ndërprerje dhe performancë, dhe gjithashtu kontrollon përvojën e përdoruesit fundor, duke e klasifikuar atë si të kënaqur, indiferent dhe të pakënaqur. Sinjalizimet dhe njoftimet mund të dërgohen përmes thirrjeve zanore, SMS, postë elektronike, Twitter, RSS, ose të njoftojnë me lëvizje.

DNS Spy

DNS Spy u krijua, veçanërisht për ata që janë paranojakë në lidhje me sigurinë e tyre DNS. Siç nënkupton emri i saj, përqendrimi i tij është vetëm në monitorimin e DNS. Për të provuar shërbimin, thjesht shtoni fushën tuaj dhe prisni rezultatet. Sistemi automatikisht do të gjejë të gjitha regjistrimet përkatëse DNS dhe do t’ju japë një raport të gjerë që detajon lidhjen, performancën, sigurinë, qëndrueshmërinë dhe çështjet e mbulimit, me paralajmërime dhe këshilla për çdo artikull të raportuar.

Shërbimi i plotë i monitorimit siguron alarmime për çdo herë që rekord ndryshon, duke mbajtur një histori të detajuar të ndryshimeve dhe duke mbështetur të dhënat tuaja DNS në rast se ju duhet t’i rivendosni ato. Gjithashtu verifikon që të gjithë serverët tuaj të emrave janë në sinkron dhe ju njofton për konfigurime të pavlefshme ose RFC që shkelin. Planet e çmimeve ofrojnë tre mundësi, secila mbulon një sasi të ndryshme domenesh.

Kontrolloni DNS

Kontrolloni DNS ofron një shërbim monitorimi të vetëm DNS. Ai rregullisht kontrollon regjistrimet DNS dhe serverat e emrave për dështimet ose ndryshimet në kërkim dhe ju njofton nëse zbulon një ndryshim. Ju mund të importoni një skedar të tërë zonës në sistem, ose thjesht të futni të dhënat e DNS që ju duhet të monitoroni.

Kurdo që të keni nevojë për të azhurnuar një regjistrim DNS, DNS Check ju lejon të ndani një lidhje që tregon se cilat regjistrime kanë nevojë për korrigjim. Do të njoftoheni kur të zbulohen azhurnimet. Për qëllime të zgjidhjes së problemeve, Kontrolli DNS ju ndihmon të përcaktoni nëse ka një problem DNS dhe t’ju thotë se çfarë duhet të rregullohet.

Mund të filloni të përdorni DNS Check falas nëse keni nevojë të monitoroni jo më shumë se dhjetë fusha, dhe të zgjidhni një plan të paguar kur numri i domenit rritet përtej këtij numri.

ZoneWatcher

ZoneWatcher synon të automatizojë monitorimin, raportimin dhe rezervimin e sistemeve DNS. Me këtë mjet, gjithmonë do të keni një kopje rezervë të regjistrave tuaj DNS në rast se ju duhet të rikuperoheni nga një azhurnim i padëshiruar ose nëse diçka shkon keq. Ajo ofron një ndryshim të fuqishëm që ju lejon të rishikoni të gjithë historinë e ndryshimeve për një zonë të tërë.

Meqenëse është menduar kryesisht për përdorim profesional, ZoneWatcher ju lejon të monitoroni domenet nga ofruesit e shumtë, në rast se punoni me shumë klientë. Gjithashtu ju lejon të krijoni ekipe për të segmentuar stafin monitorues nga entiteti i menaxhuar. Sinjalizimet mund të dërgohen me email, dhe të dhënat mund të eksportohen si skedarë zonë ose të informohen përmes një API REST që ju lejon të përdorni aplikacionin tuaj për të bashkëvepruar me të dhënat.

Monitor DNS

Si një shërbim monitorimi i bazuar në pajtim, Monitor DNS specializuar në kontrollimin e disponueshmërisë dhe integritetit të të dhënave të serverëve dhe domeneve DNS. Shërbimi ju ndihmon në zbulimin e ndryshimeve të paautorizuara në regjistrimet kryesore të DNS, në shmangien e ndërprerjes së DNS dhe në kontrollimin e të gjitha llojeve të çështjeve që lidhen me DNS. Isshtë krijuar për t’ju çliruar nga detyrat rutinë të monitorimit, duke ju lejuar të vendosni fokusin tuaj në biznesin tuaj thelbësor.

Detyrat kryesore rutinore që kryen monitoruesi DNS përfshijnë verifikimin e lidhjes së serverëve DNS, vërtetimin e përgjegjshmërisë së serverit, kontrollimin e konsistencës së përmbajtjes së zonës në të gjithë serverët, verifikimin se të dhënat burojnë nga i njëjti burim, zbulimi i skedarëve të serverëve të emrave dhe ndjekja e kohës së përgjigjes së tyre, dhe kontrollimi i gabimeve të konfigurimit në serverat DNS që mund të rrjedhin informacione të ndjeshme.

AppNeta

Edhe pse është krijuar për tu përshtatur me çdo arkitekturë të rrjetit, AppNetaQasja ndaj monitorimit të DNS është veçanërisht e përshtatshme për organizatat në procesin e migrimit në re. Ajo funksionon me një motor monitorues gjithëpërfshirës që mbulon serverë të ndryshëm, të brendshëm dhe të jashtëm, dhe shkon në një rrjet të ISP-ve dhe ofruesve të DNS.

AppNeta mban të dhënat që mbledh për një vit, pa asnjë tarifë shtesë. Duke analizuar ato të dhëna, mund të vizualizoni ndikimin e rezolucionit DNS në përvojën e përdoruesit të aplikacionit tuaj. Ju gjithashtu mund të zbuloni tendencat degraduese të performancës, ose të shikoni modelet në pikat e performancës. Shërbimi i monitorimit shton kontekstin e aplikacionit në raportet e tij në mënyrë që të ndihmojë stafin e IT të identifikojë çështjet e zgjidhjes së DNS në lidhje me problemet e aplikimit.

Monitorimi i DNS është i integruar ngushtë me grupin e AppNeta për zgjidhjen e përgjithshme të monitorimit të performancës së rrjetit.

Monitis

Një aplikim i thjeshtë, i drejtpërdrejtë, i aftë të monitorojë të gjitha protokollet e internetit, përveç DNS. Funksioni i monitorimit të DNS ju lejon të provoni rregullisht që DNS-ja juaj i adreson URL-të tuaja në mënyrë korrekte në IP të pritura. Procedura dhe funksionimi i konfigurimit është me të vërtetë e thjeshtë; pasi të shtoni një monitor DNS, Monitis kontrollon nëse URL-ja juaj zgjidhet saktë duke dërguar kërkesa te serveri DNS në interval të rregullt dhe duke raportuar në një grup të caktuar të kontakteve.

Moniti do të kthejë një status dështimi nëse nuk arrin të lidhet me serverin nëse nuk arrin të zgjidhë IP-të e pritshme, nëse merr një gabim leje, ose nëse nuk merr përgjigje nga serveri brenda një periudhe kohe të caktuar. Ju mund të vendosni të kontrolloni serverin autorizues të emrit dhe të specifikoni të gjitha adresat IP të rezultatit të kërkimit të DNS-së. Gjithashtu, ju mund të shtoni më shumë monitorues në kohën e duhur në të njëjtën URL dhe IP në mënyrë që të kontrolloni protokolle të tjerë brenda rutinës së tij të monitorimit.

Paessler PRTG

Krijuar nga Paessler AG, PRTG është një program monitorimi i rrjetit i disponueshëm në shumë gjuhë që siguron monitorim të unifikuar të bandës, serverëve, aplikacioneve, pajisjeve të rrjetit, mjediseve virtuale, IoT, sistemeve të largëta, etj. Në mënyrë të veçantë, funksioni i monitorimit DNS kontrollon performancën dhe disponueshmërinë e serverëve tuaj DNS, duke siguruar statistika gjithëpërfshirëse rregullisht dhe menjëherë duke ju njoftuar në rast të keqfunksionimeve ose joproduktive.

Kompania ofron gjashtë plane çmimi, të cilat ndryshojnë në numrin e sensorëve (nga 500 në të pakufizuar) dhe numrin e serverëve ku mund të instalohen. Në PRTG, një sensor është një aspekt që mund të monitoroni në një pajisje. Për shembull, ngarkesa e CPU-së në një makinë, një URL specifike, një port në një çelës ose ngarkesa e trafikut gjatë një lidhjeje në rrjet. Duke licensuar numrin e sensorëve në vend të numrit të pajisjeve, përdoruesit mund të rregullojnë lirshëm zgjidhjen për të monitoruar çdo gjë që u nevojitet.

DotCom-monitor

Me ndihmën e një rrjeti global monitorimi, DotCom-monitor ofron një seri të plotë të zgjidhjeve të monitorimit dhe testimit të faqes në internet të dizajnuara për të siguruar kohën e duhur, performancën dhe funksionalitetin jo vetëm të faqeve të internetit, por edhe të serverëve, aplikacioneve të internetit dhe API-ve. Monitorimi i DNS është pjesë e zgjidhjes së Monitorimit të Infrastrukturës së Dotcom-Monitor, e cila ofron shikueshmëri totale në shëndetin e infrastrukturës IT.

Llojet e regjistrimit të mbështetura nga monitori DNS përfshijnë A (IPv4), AAAA (IPv6), CNAME, MX, NS, PTR, SOA, SPF dhe TXT.

Nëse monitori DNS zbulon ndonjë problem gjatë zgjidhjes së emrave, merret një gjurmë e menjëhershme DNS për të treguar rrugën e plotë të shumimit. Ai gjithashtu dërgon një alarm të menjëhershëm, duke treguar llojin e problemit dhe masën e gabimit. Zgjidhja siguron raporte të rregullta të performancës që tregojnë shpejtësi globale të rezolucionit. Opsionet e çmimeve ofrojnë katër pagesa mujore të ndryshme me grupe të ndryshme karakteristikash dhe funksionaliteti.

Nagios

Monitorimi i DNS është pjesë e Nagios XI dhe mjetet Nagios Core, të dyja mjetet e njohura të monitorimit të përdorura nga miliona përdorues dhe mijëra kompani, nga Fortune 500 tek pronarët e biznesit të vogël. Me Nagios, mund të monitoroni serverët, protokollet dhe pyetjet e DNS, të merrni disponibilitet të shtuar në serverë, shërbime dhe aplikacione, zbulimin e shpejtë të ndërprerjeve të rrjetit dhe dështimet e protokollit, dhe zbulimin e shpejtë të rrëmbimit dhe prishjes së DNS.

Zgjidhja e monitorimit të Nagios mund të zgjatet me komponentë të palëve të treta të listuara në Nagios Exchange, siç janë magjistarët dhe shtojcat. Këta përbërës shtojnë shumë gjëra të lezetshme në zgjidhjen themelore, të tilla si më shumë fuqi raportimi, qasje në celular në regjistra, analiza të thelluara, etj. Përveç DNS, Nagios ofron monitorim mbi protokollet e tjera, duke përfshirë SNMP, HTTP, SSH, FTP dhe SMTP.

Catchpoint

Zgjidhja e monitorimit të DNS nga Catchpoint ofron një pamje të vërtetë të performancës DNS duke hyrë në qindra pika të përparësisë në të gjitha llojet e ofruesve – kthesën, renë, kilometrin e fundit, brezin e gjerë dhe wireless. Në këtë mënyrë, ajo mund të tregojë shpejtësinë e vërtetë DNS, besueshmërinë, arritjen dhe disponueshmërinë, duke ndihmuar për të korrigjuar dhe izoluar çështjet duke kërkuar secilin server në rrugën DNS për të identifikuar burimin e dështimit.

Catchpoint ju ndihmon të zbuloni serverat e gabuar të konfiguruar të emrave në zinxhirin tuaj të zgjidhjes, duke ju lejuar të kontrolloni cache DNS dhe performancën nga zgjidhësit popullorë DNS. Duke identifikuar anomalitë e kohës së përgjigjes dhe monitorimin e serverëve DNS direkt, zgjidhja parashikon zbulimin e hershëm të sulmeve të mundshme. Monitori i performancës jo vetëm që kontrollon ofruesin tuaj DNS, por gjithashtu ju lejon të krahasoni ndërmjet ofruesit për të zgjedhur zgjidhjen më të mirë kur planifikoni një migracion.

Një paranojë e shëndetshme

Nuk është keq të jesh pak paranojak kur bëhet fjalë për ta mbajtur faqen tuaj aktive dhe me shëndet të mirë. Këtu ju ofruam një listë të gjerë të zgjidhjeve të monitorimit të DNS në të cilat me siguri do të gjeni atë që qetëson më mirë paranojën tuaj. Tani është vetëm çështje e marrjes së një vendimi, balancimi i kostove dhe përfitimeve.

Një këshillë përfundimtare: merrni parasysh që kostoja nuk është vetëm ajo që paguani kur blini produktin ose kur paguani tarifën mujore, por edhe kohën që ju duhet për ju ose stafin tuaj të qëndroni të informuar në lidhje me shërbimet tuaja DNS, për të korrigjuar çështjet dhe (shpresoj jo) të shërohen nga një fatkeqësi.

TAGS:

  • Monitorimi

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map