5 корака до писања победничког дизајнерског портфеља

И за графичке и за веб дизајнере, звјездани портфељ први је инструмент за привлачење клијената или посао из снова.


То је најбоље и највредније средство за промоцију ваших вештина и проширење професионалних могућности. Али да би дизајнерски портфељ радио на вама, потребно је да га креирате и правилно организујете.

Побједнички портфељ не само да приказује ваше најзанимљивије радове као дизајнера, већ такође комуницира вашу личност циљаној публици. Требало би да прикупи интересовање гледалаца, да их импресионира и изненади, чиме ће побудити емоције и навести их да вас памте. Ваш дизајн дизајн може рећи клијенту или потенцијалном послодавцу о томе како генерирате дизајнерске идеје и организујете читав креативни процес.

Уз толико савета о креирању дизајнерских портфолија доступних на мрежи, лако се изгубити у информацијама и изазовно је одабрати основне принципе који би одговарали вашој ситуацији. У овом чланку ћете наћи стандардне кораке за писање победничког дизајнерског портфеља који ради за све дизајнере, без обзира на њихову специјализацију.

Спреман?

# 1. Одлучите се за основну сврху и формат свог дизајнерског портфеља

Као дизајнер, можда бисте желели да ускочите како бисте охрабрили идеје о томе како би ваш портфељ требао изгледати, које боје одабрати или које најновије трендове у дизајну користити за представљање својих најбољих радова.

Зауставити! Задржите их за касније.

Прво и најважније, морате навести основну сврху вашег дизајнерског портфеља. Шта желиш од тога?

 • Да ли желите да свет види ваше узорке рада како бисте могли да повећате своје присуство на мрежи и створите публику?
 • Да ли сте дизајнер новајлија коме требају гледаоци да виде ко сте и како приступате проблемима?
 • Да ли желите да они прочитају о вашем процесу дизајнирања како бисте привукли нове клијенте у свој слободни посао?
 • Да ли желите да поделите свој највећи дизајнерски пројекат, описујући сваки његов део, од истраживања до имплементације?
 • Или вам не треба ништа друго него да документујете своје знање и достигнућа?

Једном када сазнате сврху, схватићете које информације треба да укључите у свој портфељ и који формат да одаберете за његово најбоље представљање. Знат ћете како да га визуелно изразите и како да почнете са писањем да прикачите своју циљну публику.

# 2. Одлучите о радовима које ћете укључити у портфељ

Ох, успут, знате ли ко вам је циљна публика? Да ли пишете дизајнерски портфолио за будуће послодавце, потенцијалне клијенте, колеге дизајнере или можда себе? Запишите податке које би ови људи желели прочитати о вама:

 • Ко си дизајнер? Које врсте посла радите??
 • Коју поруку желите да комуницирате са својим дизајнерским портфељем? Када неко гледа на то, како је могао препознати вашу дизајнерску специјализацију: веб дизајн, УКС, дизајн производа, графички дизајн и тако даље?

На основу тих информација одлучите које узорке пројеката треба да укључите у свој дизајн дизајн. Требаће их сортирати по врсти и времену израде, или можете једноставно ставити најбоље и најимпресивније на врх. Квалитет овде долази преко количине.

Нема потребе да прикажете сваки посао који сте урадили као дизајнер: усредсредите се на најбоље ствари које ће такође показати разноликост ваших пројеката. Другим речима, не објављујте пет веб дизајна које сте направили за веб локације е-трговине; боље додајте један који сте урадили за банку, један – за клуб кућних љубимаца и један – за непрофитну организацију.

Равнотежа квалитета и разноликости ваших узорака показаће ваш талент и креативност потенцијалним клијентима, као и вашу изложеност различитим медијима.

Дакле, ево резиме правила:

 • Изложите само најбриљантније дизајнерске радове у свом портфељу.
 • Укључите разне узорке да бисте видели ширину вашег дизајнерског искуства.
 • Немојте укључити СВЕ своје дизајне, осим ако сте нови дипломац дизајна који још нема тона узорака. Избегавајте дела на која нисте невероватно поносни: Замислите свој портфељ као изложбу уметности, а не као залиху слика.

# 3. Изаберите платформу за свој дизајн дизајн

Следећи корак је одабир праве платформе за ваш дизајнерски портфељ, а зависиће од ваших техничких вештина. Неки нуде форматирање које захтева знање ХТМЛ и ЦСС, док су други мање прилагодљиви и самим тим и удобнији за употребу. (Међутим, ове последње вам дају мање слободе да дизајнирате портфељ онако како желите.)

Сасвим сигурно, веб и УКС дизајнери можда желе одабрати платформу која захтева кодирање, како би могли показати своје искуство кодирања креирањем јединственог портфеља који би показао њихову дизајнерску личност.

Ево опција које треба да размотрите:

Веб локације са хостованим портфељем, као такав Портфолиобок или Дункед. То је најудобнија опција, јер такве веб локације не захтевају никакво кодирање. Све што требате учинити је одабрати предложак и учитати датотеке у готов изглед.

Веб локације са домаћинима, као такав Квадратни простор или Веебли. Овде такође можете одабрати предложак за свој портфељ, али имате већу контролу над њим. Можете га прилагодити, одабрати премиум опције или га оставити онаквим какав јесте.

Веб локације са властитим хостингом, где креирате прилагођени портфељ веб дизајна од почетка. Овде можете демонстрирати све вештине које имате и смислити личну веб страницу, показујући свој дизајн и градећи свој персоналан бренд.

# 4 Опишите сваки рад на дизајну као шеф

Ок, одабрали сте платформу и одредили дизајнерске радове које ћете додати свом дизајнерском портфељу. Али не можете једноставно да ставите слике или снимке заслона свог рада и чекате да клијенти дођу и ангажују вас.

Сваки рад у вашем портфељу требао би испричати причу, објашњавајући шта су циљеви клијента и како их је ваш дизајн постигао. Морате да додате сажетак процеса и резултате сваког пројекта. То не би требало да буде дуго читање или студија случаја која описује све детаље, али молимо вас да гледаоци схвате о чему се ради..

Тамо је твој вештине писања експозиторија ће вам добро доћи. Можда желите да укључите следеће информације:

 • Који су били проблеми и циљ овог пројекта?
 • Да ли је иза тога постојала нека хипотеза?
 • Какав је био твој процес? Како сте дошли до дизајнерске одлуке коју сте користили?
 • Имате ли закључака и сазнања из пројекта? Ако имате повратне информације од клијента, не оклевајте да их додате у опис.

Овде су најкритичне информације о вашој улози у пројекту. Да ли сте управљали целим пројектом? Да ли сте радили као део дизајнерског тима? Или сте можда све дизајнирали сами, као удаљени радник или ванредни специјалиста? Гледаоци вашег портфеља морају знати који су напори уложени у такав пробојни производ.

# 5. Оптимизирајте свој дизајнерски портфељ за гледаоце

Једном када прикупите све информације које ћете укључити у свој портфељ, време је да их дизајнирате и организујете уз главне принципе употребљивости. Корисничко искуство је важно, тако да ваш портфолио треба да буде не само визуелно угледан, већ и читљив за гледаоце.

Како се то ради?

Имајте на уму да већина корисника не чита, већ скенира на мрежи; стога, потрудите се да ваш портфељ буде посрамљив да гледаоци одједном виде све основне информације. Текст рашчланите на кратке одломке, користите наслове и поднаслове, додајте листиће, додајте скице, а не дугачке описе да бисте приказали поступак, итд..

Такође, навигацију учините доступном. Ако направите личну веб локацију за свој портфељ, добро размислите о њеном менију. Додајте само основне странице: Почетна, О мени, Мој рад и Контакти. Ако одлучите да користите готове нацрте за свој портфељ, изаберите и оне са овим опцијама. Без обзира на платформу, гледаоци морају знати ко сте, шта радите и како да вас контактирају.

Не преигравајте се бојама, фонтом или анимацијама. Да, примамљиво је на једном месту показати све своје дизајнерске таленте, али боље се усредсредите на основна подешавања типографије која ће радити на било ком прегледачу и уређају. (Обавезно тестирајте свој дизајн за мале екране и прво смислите мобителе.)

Такође, запамтите психологија боја и контрастни однос приликом дизајнирања. Ваш портфељ мора бити привлачан за очи, а не визуелно неодољив.

Укратко, одаберите елементе дизајна за свој портфељ који би изгледали пријатно и прегледно, али истовремено показали ваше дизајнерске вештине за потенцијалне клијенте и послодавце. Усредсредите се на причу коју желите да пренесете и дело које свет жели да види. Како кажу, све генијално је једноставно.

У речи

Када одлучите да напишете победнички дизајн портфељ, критично је да одредите и запамтите његову сврху и циљеве које желите да постигнете. То је ваш алат за изградњу професионалне мреже, привлачење потенцијалних клијената или послодаваца и, пре или касније, зарадите новац.

Добро дизајниран портфолио показује вашу професионалност, поглед на свет и креативност. Разврстајте своје најбоље пројекте да бисте их укључили, замотајте се око описа и оптимизирајте свој портфељ по свим стандардима УКС-а. И немојте заборавити да промовишете свој свет да би га видели: Придружите се заједницама дизајна на мрежи, делите своје пројекте, тражите повратне информације од других креативаца и умрежите се са колегама како бисте научили и добити инспирацију од њих.

Што пре креирате портфолија звјезданих дизајна, брже ће почети доносити резултате.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map