Шта велики подаци чине дигиталном маркетингу?

Чим помињете дигитални маркетинг, већина људи почне превртати очима кад чује само тај израз.


Постоји неколико разлога иза тога, а највећи од њих је вероватно чињеница да већина људи не разуме како функционише свет дигиталног маркетинга.

Када о томе не знате пуно, посао дигиталних маркетинга може изгледати досадно, компликовано или превише збуњујуће, али није тако.

У основи је то креативна пословна прилика, а кад једном схватите како то функционише, можете озбиљно појачати своје рекламне и маркетиншке кампање и проширити ваш домет на мрежи.

Да би заиста направили стручне стратегије и ефикасне кампање, дигитални трговци морају користити различите алате и приступе да би приступили клијентима и купцима.

Како интернет свет ради са тонама и тонама информација, једно од најкориснијих алата за савремене маркетингу је правилна анализа свих тих података.

Ту долази до маркетинга великих података.

Виртуално море увида

Када размислите о старим облицима оглашавања, постаје јасно зашто је имплементација анализе великих података била неопходна свету у маркетингу.

У то доба, морали сте много погодити и слепо се надајући да ће специфичне кампање одговарати већини фокус група.

Истраживање је морало бити опсежно, али никада није било начина да се покаже како се трендови мењају у реалном времену. Са дигиталном ером, интернетски трговци напокон добијају све потребне податке како би у потпуности схватили како се осећају њихови купци и клијенти.

Једини проблем са тим је што је сама количина података невероватно неодољива, а само толико информација неће вам помоћи да добијете оно што вам је потребно ако не знате како да их анализирате.

Главни разлози за коришћење великих података

Ако још увек нисте сигурни за шта се сви ти подаци могу користити, ево само неких кључних разлога због којих су велики подаци постали незаменљиви у свету онлајн маркетинга.

 • Приступачна аналитика података – пуно се прича о анализирању свих тих података и разумевању онога што су вам клијенти и купци потребни, а све звучи превише компликовано и вероватно прескупо, зар не? Погрешно. Већина хостинг услуга сада пружа различите начине анализе података ДааС и слично. Оно што је још занимљивије је чињеница да већина хостинг услуга нуди ове услуге аналитичких података бесплатно, што је идеално за мале компаније.
 • Кориштење прошлих података за одређивање будућности – још једна фантастична ствар коју трговци имају са великим подацима је чињеница да су сви релевантни подаци сачувани како би се могли поново прегледати. То значи да трговци могу разумјети шта им дјелује у прошлости и зашто је то било тако, па могу покушати поново да створе исти ефекат у будућности. Да би постигли најбоље искуство купца, трговци успевају да натерају делове који су радили у прошлости, па на лакши начин постижу свој циљ.
 • Визуализација података – један од најефикаснијих начина за стварање успешне маркетиншке кампање је разумевање података, а најбољи начин за то је визуализација података. Алатке за визуелизацију података помажу у стварању увидљивог увида помажући трговцима да препознају потенцијалне проблеме и проблеме са протоком. Они могу да се баве тим питањима на најбољи могући начин и са најбољим могућим разумевањем материје која се налази при руци.

Шта то све значи??

Узмимо ове разлоге и ставимо их у перспективу. На пример, ИБМ-ов Слам Трацкер користи се за мерење популарности тенисера током великих догађаја, а гледаоцима пружа пројекцију у стварном времену како Интернет у овом тренутку види играча. Анализира велике податке и гледаоцима пружа корисни увид.

Још један сјајан пример употребе великих података може се наћи у компанији за куповину на мрежи Гилт Гроупе. Оно што они раде је анализирати обрасце и понашање својих посетилаца, клијената и купаца, и кроз ту анализу успевају да добију потребне податке потребне за следећи корак. Следећи корак је прилагођавање података на 3000 различитих верзија порука које ће се послати њиховим купцима са одређеним жељама за куповину, величинама и интересовањима. На овај начин ажурирају своје купце релевантним материјалом.

Велики извори података који се користе за подстицање кампање

Интернет брзо расте, а анализа података једна је од најважнијих ствари на коју трговци треба да се фокусирају, тврди стручњак веб програмере Сиднеи понуде. Са виртуалним морем апликација и аналитичких извора података, неки се истичу по својој ефикасности.

 • Друштвени медији – готово исто толико колико и интернет. Милиони корисника свакодневно посећују друштвене мреже, а приличан број њих проводи више од 2,5 сата дневно на друштвеним мрежама. То омогућава трговцима да прикупе мноштво различитих података. Од личних преференција до лојалности бренду, трговци проналазе купце и клијенте путем друштвених медија и користе их у своју корист када започну следећу кампању.
 • Веб рударство – аутоматизовани процес добијања података са интернета је још једна ствар коју трговци користе прилично често. Употреба одређених алата за рударство на веб локацији омогућава трговцима да разумеју структуриране и неструктуриране податке прикупљене из активности прегледача њихових корисника, евиденције сервера и структуре њихових веб локација.
 • Трансакције – праћење трансакција које се воде кроз посао пружиће маркетингу сјајне увиде о њиховим клијентима и купцима. Праћење и анализа тих трансакција може им помоћи да разумеју обрасце својих корисника и да у складу са тим планирају кампање.

Свим овим аспектима треба приступити одговарајућим алатима. Анализа велике количине података да бисте добили оно што вам је потребно може бити прилично изазовно ако не знате како то учинити. Ево неких од најчешће коришћених алата у анализи великих података данас.

 • Хадооп – Овај производ компаније Апацхе углавном користе велике корпорације због своје процесорске снаге и велике софтверске библиотеке. Редовно се ажурира и невероватна је за обраду великих количина података.
 • Цлоудера – Овај алат је изванредан за стварање великих спремишта података којима могу приступити сви којима су подаци потребни у различите сврхе. Одлично функционира са Хадооп-ом и пружа прилично увид у свијет аналитике података.
 • Рапидминер – Овај алат стручњаци углавном користе као платформу отвореног кода која делује на принципима визуелног програмирања. Омогућује прилично манипулацију, моделирање, анализу и интеграцију података у пословне процесе и токове рада.

Како се интернет развија, тако и његови корисници. Употреба великих података постала је помало стандардна, јер је моћан алат када је у питању дигитални маркетинг.

То се већ догодило много пута – компанија је инвестирала у велике податке, а након неког времена успели су да добро порасту. Фокусирање на правилну анализу великих података и њихово спровођење у вашу маркетиншку кампању можда захтева мало времена и планирања, али дугорочно – то је једна од најбољих ствари које можете учинити за своју компанију.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map