Иза виртуелних асистената – Зашто је АИ толико више од цхатботова?

Аутоматизација више није ствар будућности, већ избор који можемо учинити како бисмо побољшали свој живот као појединци и предузећа.


Међутим, према Адобе-у, у 2018. години само 15% предузећа било је активно укључено у коришћење система заснованих на АИ. Наравно, бројке су сада различите, јер је исти извештај предвиђао да ће око 31% предузећа променити следећу годину.

Промену можемо видети како све више предузећа користи интелигентне чет-ботове како би побољшали искуство корисничког сервиса и повећали ниво ефикасности у раду са питањима ниског нивоа. Такође се повећава број људи који користе гласовне асистенте (као што су Сири, Гоогле Ассистант или Алека) – према недавној верзији Извештај истраживачког центра Пев, готово 50% грађана САД-а комуницира са својим паметним телефонима користећи гласовне команде.

Али системи вештачке интелигенције нису само у вези са говорним асистентима и цхатботовима (колико су невероватни)! Ови системи обећавају да ће покрити свакодневне задатке које тренутно раде запослени, тако да можемо користити свој мозак за креативнији и захтевнији рад. Као такав, АИ преобликује свет онакав какав знамо, утичући на читаве индустрије од односа са купцима до производње и производње.

С обзиром на то, не треба изненадити чињеница да је дигитални маркетинг један од сегмената који су највише утицали. Продавци су већ упознати са системима дизајнираним да пружају предиктивну аналитику засновану на подацима прикупљеним из различитих извора, али АИ је створио нови начин доношења одлука и идентификације публике (између осталог).

Утицај АИ на дигитални маркетинг

Главна промена коју потиче вештачка интелигенција у стратегијама дигиталног маркетинга види се у начину на који се брендови повезују са својом публиком. Многи брендови користе цхатботове, али трговци такође користе интелигентне системе за персонализацију садржаја, креирање боље циљаних кампања и смањење трошкова. Као споредна белешка, ово такође показује да дигитални трговци такође могу то морати научите вештачку интелигенцију (барем на основном нивоу) у блиској будућности.

Цхатботи за бољу везу клијента и бренда

Једноставно речено, цхатботови су софтверски алати дизајнирани за интеракцију са купцима и пружање корисних информација. Тренутно је индустрија цхатбота у порасту, а више програмера се фокусира на стварање интелигентних система који могу одржати природан људски разговор.

Ово је могуће захваљујући развоју АИ семантичког препознавања, технологије претворбе гласа и обраде језика. Док још увек радимо на усавршавању ових алата, основни цхатбот системи могу обављати једноставне задатке као што су одговарање на основна питања, примање налога, вођење корисника кроз различите процесе и још много тога.

Главне предности брендова који користе цхатботе су:

 • 24х, нон-стоп приступ корисничким услугама – цхатботовима није потребан сан или одмор, тако да могу пружити подршку свакодневно;
 • Приступ једног за многе – један систем може истовремено радити са неколико купаца, уклањајући ограничења система којима управљају људи где су у датом тренутку могуће само интеракције један на један.
 • Боље искуство купца – цхатботи се не фрустрирају са нестрпљивим купцима и не губе смиреност.
 • Локализовани сервис за кориснике – многи системи за четовање могу се користити на више језика, па клијент може да одабере свој матерњи језик.
 • Брза достава – цхатботови имају приступ опсежној бази података (укључујући претходне интеракције корисника са платформом) и могу пружити тражене информације много брже од људских оператора.

Цхатботи су још критичнији јер су се многи брендови пребацили на комуникацију са купцима путем текстуалних апликација као што су Фацебоок Мессенгер, Слацк или ВхатсАпп. И, како се испоставило, преко 50% потрошача воле идеју за једноставнију и бржу комуникацију са својим омиљеним брендовима!

Персонализација садржаја

Овдје се ради о персонализирању искустава сваког корисника на веб локацији или платформи давањем приједлога садржаја који боље одговара њиховим потребама.

Добар пример је алгоритам који ИоуТубе користи да препоручи садржај за сваког корисника на основу њихових претходних избора. Али то се дешава само ако имате рачун. У супротном, приказаће вам се препоруке за вашу тренутну локацију.

У сличном покушају, трговци могу (и раде) АИ системе да пруже својим гледаоцима производе, понуде, садржаје и друге предмете који одговарају њиховим претходним интеракцијама са платформом. Напредујући један корак даље, исти систем се може користити за повећање продаје давањем прецизнијих препорука за кориснике.

И на крају, АИ системи такође могу одредити врсту садржаја који ће се највише свидети вашој публици. На овај начин елиминишете мноштво система нагађања и покушаја и грешака који су и даље преовладавајући у данашњим стратегијама дигиталног маркетинга.

Главна предност тренутних интелигентних система је чињеница да они могу обрадити велике количине података при великим брзинама, пружајући тако резултате који могу имати утицаја у реалном времену.

Пречишћавање маркетинга е-поште

Маркетинг путем е-поште један је од оних алата који одређују време и технологију, остају у форми и испоручују се невероватан РОИ чак иу доба АИ. Упркос томе, може се мало усавршити, а сада имамо савршен начин да то учинимо како треба.

Сада имамо интелигентне системе који постављање активирају за разне акције (на основу претходног понашања). То омогућава трговцима да циљају само праве људе с правим садржајем, чинећи ово искуство релевантнијим за купца и исплативијем за посао.

На пример, многи брендови користе сегментирану стратегију слања е-поште засновану на статусу корисника. Као такви, они шаљу једну врсту е-поште некоме ко се управо регистровао за рачун, другачију адресу е-поште некоме ко је члан и има листу жеља, а другу е-пошту некоме ко је лојалан купац.

Концепти огласа који пушу на уму

Огласи (посебно дигитално оглашавање) постају паметнији, а све је то захваљујући увиду који пружа АИ. То можемо видети на свим платформама друштвених медија и на Гооглеу, где се интелигентни системи користе за циљање праве публике.

Захваљујући АИ технологији, трговци могу тачно предвидјети трендове и уложити се у микро-трендове, што омогућава боље циљање, смањујући на тај начин трошак за дигитално оглашавање. Према Статиста, процена укупне потрошње за оглашавање за 2019. годину износила је преко 560 милијарди долара, а део система за пробе и грешке које већина предузећа користи је део изгубљен. Међутим, како АИ преузме, губит ће се све мање и мање рекламног буџета компаније.

Сада, вештачка интелигенција није само у осигуравању доброг трошења буџета. Такође је о иновацијама и креативности. У ствари, већина платформи за друштвене мреже које приказују огласе може створити копију која одговара вашим потребама на основу понашања прошлих корисника и веза које желите да промовишете. Као такав процес креирања садржаја платформе дигиталног маркетинга могу бити подстакнуте и оплемењене платформама које покрећу АИ.

Такође, неки брендови комбинују модерне технологије, као што су повећана стварност или виртуелна стварност, како би створили фантастичне огласе који држе људе ангажоване и задржавају њихову пажњу.

Смањивање трошкова

Иако су иновације и боље циљање изузетно корисни за трговце, власници предузећа су заиста узбуђени због АИ-а јер је то фантастична прилика за смањење трошкова.

Само помисли о томе.

Само помоћу цхатботова компаније штеде новац и повећавају профит нудећи боље искуство купца. Исто се дешава и приликом планирања маркетиншких стратегија или персонализације садржаја.

Системи који покрећу АИ имају интелигенцију да преузму неке основне задатке које су раније покривали људски оператери. То значи мање запослених и већу ефикасност.

Редефинирање претраге

Главни посао дигиталног маркетинга је да уђе у главу купца и схвати шта могу завршити претражујући на мрежи, с обзиром на производ или услугу коју промовишу. У прошлости је овај задатак био прилично лак, јер су претраживачи користили кључне речи да би пронашли релевантне странице.

Али ти дани су одавно прошли, а то је, једним делом, последица развоја интелигентних система. Данас алгоритам претраживања разуме нијансе и контекстуално значење (ака семантичка претрага). Чак штовише, неки алгоритми дају резултате узимајући у обзир корисничку историју претраге.

Са покретањем виртуелних асистената (Сири, Алека, Гоогле Ассистант и више), АИ системи такође могу да користе говорну претрагу и препознавање говора да идентификују нове нише и додирну претходно непознате ресурсе.

Дакле, шта то значи за СЕО стручњаке?

Укратко, то значи да дигитални трговци морају бити отворени за нове могућности и да имају моћног савезника у АИ напајаним платформама.

Доступни алати

Сада када знамо зашто су и како су интелигентни вештачки системи део индустрије дигиталног маркетинга, погледајмо неке од алата које можемо користити.

АИ Гоогле Цлоуд АИ

Ово је алат за учење како користити и имплементирати АИ у своје пословање и топло препоручујемо да прегледате неке од њихових модула. АИ Гоогле Цлоуд АИ нуди невероватне примере алата и дизајна који би у будућности могли постати изузетно популарни.

Такође нуди увид у то што ваша конкуренција може да учини да би стекли предност и смањили већи део тржишта.

Зоомпх

Фантастична платформа за брендове који теже кампањама на друштвеним мрежама!

Зоомпх нуди увид и помаже трговцима да разумију своју публику и друштвене платформе које користе. Такође анализира осећања и осећаје који чине кампању у лету, доносећи тачне податке од традиционалних ЦПМ модела.

МаркетМусе

МаркетМусе је платформа са АИ напајањем за СЕО, истраживање садржаја и конкурентну анализу и помаже трговцима да стварају садржај који је заиста релевантан за њихову публику. Поред тога, пружа корисне информације о разним кључним речима и идентификује потенцијално неискоришћена подручја.

Дакле, ако сматрате да вам недостаје садржај “је не саис куои”, можда ћете имати користи од неке помоћи од такве платформе.

Иект

Ово је идеална платформа за употребу када се ваше присуство на друштвеним мрежама стекне ангажманом путем коментара и прегледа.

Иект је прави алат за употребу када желите знати како се ваша компанија или бренд представља на мрежи. Обрађује податке са платформи за друштвене медије, платформе за прегледе и још много тога и разуме општу вибру. Такође даје приоритет прегледима и коментарима који требају вашу пажњу да би повећали вашу репутацију на мрежи.

припев

Као што смо већ споменули, маркетер мора знати и разумети потребе публике (шта могу тражити на мрежи) како би створио ефикасну кампању. Као такав, припев је платформа која користи моћ АИ за анализу образаца који воде до успешне продаје у позивима.

Такође може пружити увид у то зашто продајни позив није био успешан и омогућити продавачима да се усредсреде на свој примарни задатак – закључивање уговора. То чини аутоматски креирањем извјештаја за сваку корисничку интеракцију, чиме се овај задатак одузима од руку људских оператора.

Завршне мисли

Након читања свега овога, закључак је прилично очигледан – АИ системи су дубоко интегрисани у наш професионални и лични живот. Као дигитални трговци, видимо да делује из обе перспективе и време је да схватимо и прихватимо да начин на који смо некада радили није користан без помоћи интелигентних алгоритама и анализатора података.

ОЗНАКЕ:

 • АИ

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map