Увод у ☁ моделе сервиса у облаку – ПааС, СааС, ИааС, ФааС и још много тога …

Постоји много кратких имена која се користе у облачним сервисним моделима, а понекад могу бити и збуњујућа.


Када започнете са Цлоуд Цомпутингом, морате научити много ствари. У овом ћу чланку говорити о неким од популарних модела услуга облака који се широко користе и који морају бити познати за стремљене архитекте у облаку.

Три модела услуга у облаку ПааС, СааС и ИааС су најважнији међу свима, тако да ћу почети са њима.

ПааС

ПааС означава платформу као услугу.

Овде вам добављач облака даје комплетну платформу за коришћење. Када кажем комплетна платформа коју користим, то значи да се провајдер брине за све основне делове инфраструктуре. На пример, збринути су ваши сервери, а о вашим виртуелним машинама ће вам се дати неке унапред дефинисане алатке које можете да користите за прављење апликација.

пасс геекфларе

Неке од предности коришћења ПааС-а су следеће.

 • Бржи развој и испорука
 • Креирајте / инсталирајте апликације у лету
 • Лако надоградив
 • Омогућује сигурносну копију, опоравак и сигурност података
 • Лако доступан са више локација (од више тимова)

Ек – Апп Енгине из Гоогле Цлоуд-а.

СааС

СааС означава софтвер као услугу.

То значи да вам добављач облака пружа потпуни софтвер попут сервера, база података, кодова апликација у облику услуге.

саас геекфларе

На пример, Гмаил, где размењујевате е-пошту не бринући о томе шта се дешава у позадини. Све што требате учинити је уписати вашу е-пошту и она се доставља на локацију или особи којој желите да је доставите. Не бринете вас како платформа функционише, која су питања безбедности, шта ако сервер нестане, где се пошта похрањује, то вас не брине..

Пружаоци услуга вам пружају комплетан софтвер или апликацију у облику услуге, због чега се ова архитектура назива Софтвер као услуга.

Неке предности:

 • Услуга на захтев
 • Независна платформа
 • Нема потребе да инсталирате ништа
 • Ресурс којим управља Продавац
 • Доступно 24 × 7

Ек – Фресхдеск као решење за помоћ и самопослуживање.

ИааС

ИааС означава инфраструктуру као услугу.

Дефиниција инфраструктуре као услуге значи да вам је дата само она инфраструктура, све остало је нешто што поставите онако како желите, а затим је користите. ИааС пружа рачунарску архитектуру и инфраструктуру осим складиштења података, виртуелизационих сервера и умрежавања.

иаас геекфларе

Дозволите да вам објасним аналогију.

На пример, претпоставимо да изнајмите кућу, сада вам власник даје кућу и каже да је користите онако како желите и платите ми станарину. Дакле, плаћате власнику за кућу, а кад уђете у кућу, схватите да у њој има само кревет и сто. Поред тога, морате ставити у кухињско посуђе и кућу да поставите онако како желите да је користите, а затим можете наставити са њом и користити ту кућу. У основи, ви постављате своју инфраструктуру.

Испод су неке од важних карактеристика ИааС-а:

 • Динамично скалабилно
 • Изнајмљено / лиценцирано / плаћајте док идете
 • Неколико нивоа услуга
 • 100% доступност ресурса
 • ГУИ или ЦЛИ једноставан приступ

Ек – Вултр, Каматера, АВС, ГЦП

АПИааС

АПИ као услуга користи се за управљање сопственим прилагођеним АПИ-јевима и омогућавање апликацијама да се повезују са АПИ-јема треће стране попут Гоогле мапе, АПИ-ја гласовног претраживања итд..

Такође се користи у генерисању документације АПИ-ја, која описује све функционалности и рад на АПИ-ју. Може да се дели са тимом који користи тај АПИ или АПИ треће стране.

Користећи АПИ услуге, апликација може разговарати са функцијама које су сачуване у позадини.

апи као сервисни геекфларе

Ек – Мапе, Авијација, СЕРП

АааС

АааС означава Аналитицс као услугу.

Омогућава софтвер за аналитику преко облака на моделу заснованом на претплати. Постало је пресудна опција за компаније да заобиђу нове капиталне трошкове и лако усвоје нове захтеве пословних процеса.

Можете користити АааС за предиктивну аналитику, аналитику података, пословну аналитику да бисте пронашли увиде и трендове на подацима. У ово доба великих података, АааС је спасилац. Може да чисти, анализира и чува увиде из Биг дата на скалабилан и исплатив начин.

Ек – Зохо Аналитицс

хттпс://ввв.зоховебстатиц.цом/ситес/дефаулт/филес/аналитицс/збленддата-видео.мп4

БааС

БааС значи Бацкенд као услугу.

Горња слика је од Цлоудфларе.

Она се брине за све помоћне услуге апликације, а програмери се могу фокусирати само на писање и одржавање фронтенд стране апликације. Омогућава помоћне услуге попут управљања базама података, провјере идентитета корисника, похране у облаку, хостинга у облаку, пусх нотификација итд.

Ако узмем пример амазон.цом, то је једно од најпопуларнијих веб локација за електроничку трговину у свету. Оно што видите као корисника је пријатељска веб локација или апликација, али много се ствари догађа на почетку. БааС може помоћи Амазону у складишту, управљању корисницима, гатеваи-ом плаћања, системом препорука, потпуним обавештавањем свог корисника о најновијим понудама и многим другим додатним функцијама.

Ек-Манагед Датабасе од ДигиталОцеан

Подаци као услуга

Подаци као услуга (који се понекад називају и ДааС) је услужни модел који пружа претходно скупљене и унапред израчунате податке, који могу пружити бољи увид и можете доносити боље пословне одлуке. Користи облак за обезбеђивање складиштења података, обраду података о интеграцији података, услуге анализе података помоћу мрежа.

Карактеристике:

 • Мање времена за подешавање
 • Сажеци апстракта
 • Минимални застој
 • Услуге / алати се аутоматски управљају
 • Исплативо

Ек – МонгоДБ

ДБааС

ДБааС означава Датабасе као услугу.

ДБааС управљају јавни и приватни пружаоци услуга облака. Омогућује функционалност базе података као услугу унутрашњим / вањским купцима. Програмери апликација се не ослањају на администраторе базе података за управљање базама података када користе Датабасе као услугу.

Предности употребе ДБааС.

 • Смањује оперативне трошкове
 • Лакше распоређивање и управљање
 • Подржава све величине пословања
 • Платите за оно што користите
 • Аутоматизира операције база података
 • Подешавање кластера у неколико минута
 • Велика доступност по регионима

Ек – Сцалегрид за МиСКЛ, ПостгреСКЛ, Редис, МонгоДБ

ДааС

ДааС је Десктоп као услуга.

Виртуелне радне површине хостоване преко облака на било ком уређају са било ког места. Нуди модел на основу претплате и вишеструки је закупац. Побољшава сигурност података и повећава продуктивност на даљину јер пружа услуге у свим географијама.

Виртуелна радна инфраструктура (ВДИ) има пуно сличности са ДааС. Разлика између њих је та што се инфраструктура у ДааС-у налази преко облака, док се ВДИ инфраструктура углавном налази на локацији.

Ек – В2 Цлоуд

ФааС

ФааС означава функцију као услуга.

Помаже у уклањању сложености сервера и пружа архитектуру без сервера. Можете се фокусирати на пословну логику, а о свему у позадини брину добављачи услуга – све о чему морате бринути око развоја кода.

АВС Ламбда је пример ФааС-а, који је развио Амазон. Азуре и ГЦП такође подржавају ФааС преко Азуре функција и Гоогле Цлоуд функција.

Неке предности:

 • Уклања сложеност, пружа апстракцију
 • Наплата само на основу употребе
 • Бржи развој
 • Лако скалабилно
 • Време пружања у милисекундама

Ек – Цлоудфларе Воркерс

СЕЦааС

СЕЦааС представља Сигурност као услугу.

Сигурност заснована на облаку где је апликација или инфраструктура обезбеђена од стране пружаоца услуга безбедности заснованог на облаку (ЦСБП). Једноставни пример безбедности као услуге је антивирусни софтвер који пружа организација попут Аваст, Нортон, МцАфее, итд..

Остале безбедносне услуге попут анти-малвареа, фиревалл-а, продора тестирања, откривања провале, аутентификације, филтрирања нежељене поште, идентитета и управљања приступом (ИАМ) део су СЕЦааС-а.

Ек – СУЦУРИ за заштитни зид веб апликација

Закључак

Дакле, ово су били важни модели облачних услуга на које ћете често наилазити док радите са облачним решењима. Идите напред и испробајте било који од горе споменутих модела облачних услуга користећи било који један пружатељ услуга облака (АВС, Азуре, Гоогле Цлоуд) да бисте га осјетили.

Ако је ново у рачунању у облаку, погледајте ове курсеве да бисте научили.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map