Hyrje Blockchain për fillestarët

Interneti i vlerës = Blockchain


Ju mund të keni dëgjuar për termin “BLOCKCHAIN.” Pra, vetëm për t’ju dhënë një pasqyrë se çfarë është Blockchain.

Një Blockchain është një bazë e të dhënave e shpërndarë në të cilën pajisjet e ruajtjes për bazën e të dhënave nuk janë të gjitha të lidhura me një procesor konvencional. Ajo siguron një listë në rritje të rekordeve të porositura, të quajtura blloqe. Blockdo bllok përfshin një timestamp dhe një element në një bllok të mëparshëm, ose mund të shtojmë se secila prej këtyre blloqeve të të dhënave, d.m.th., blloku mbrohet dhe bashkëngjitet duke përdorur parime kriptografike, d.m.th., zinxhir. Kështu rrjedhin termi “Blockchain”!

A jeni i hutuar?

Epo, me fjalë më të thjeshta, Blockchain është një seri regjistrimesh të përhershme ose tufa të të dhënave që menaxhohet nga grupi i kompjuterëve standardë. Teknologjia e blockchain gjithashtu krijon një monedhë dixhitale, e cila përfshin Bitcoin, Litecoin, etj. Për ta, kjo teknologji lejon që informacionet dixhitale të shpërndahen vetëm, por jo të kopjohen.

Në këtë udhëzues, ne do t’ju shpjegojmë se çfarë është teknologjia e blockchain, Si funksionon Blockchain dhe cilat janë vetitë e saj ato që e bëjnë atë kaq unike.

Hyrje e shpejtë

Mendimi i Blockchains u prezantua nga Satoshi Nakamoto në 2008, dhe më vonë u krye në 2009 për herë të parë si pjesë e monedhës dixhitale të bitcoin; Blockchain shërben si udhëheqës shoqëror për të gjitha transaksionet e bitcoin.

Blockchain

Rrjeti Blockchain nuk ka një autoritet parësor. Meqenëse është një drejtues i ndarë dhe i pandryshueshëm, informacioni në të është i hapur për publikun dhe të gjithë për t’i parë. Prandaj, gjithçka që është ndërtuar në Blockchain është për nga natyra e saj e veçantë transparente, dhe njerëzit e përfshirë janë përgjegjës për aktivitetet e tyre.

Përdoruesit thjesht mund të redaktojnë pjesët e Blockchain që ata “zotërojnë” duke marrë çelësat privatë të nevojshëm për të adresuar skedarin. Kriptografia siguron që kopja e njerëzve të Blockchain-it të shpërndarë të vendoset në sinkron.

Si funksionon Blockchain?

Një sistem Blockchain përbëhet nga dy kopje të një rekordi, aktivitete dhe blloqe. Transaksionet janë zakonisht veprimet e kryera në një periudhë specifike, dhe këto mbahen së bashku në një bllok.

Blockchain

Në internet, dikush mund të shpërndajë informacion, dhe më vonë, të tjerët mund t’i qasen asaj kudo në botë. Një Blockchain lejon që të dërgoni vlera kudo në botë ku skedari i blockchain mund të arrihet. Por ju duhet të keni një çelës të veçantë, të krijuar në mënyrë kriptografike, për të mbledhur vetëm blloqet që “zotëroni”.

marrja Bitcoin shembuj, çelësat janë të nevojshëm për të transferuar blloqe, të cilat përbëhen nga njësi të monedhës që kanë mjete financiare. Ky mban rolin e leximit të transferimit, i cili zakonisht kryhet nga bankat.

Blockchain mbështetet nga një rrjet kolegësh me kolegë (do ta diskutojë atë më tej). Rrjeti është një përmbledhje e nyjeve që janë të lidhura me njëra-tjetrën. Nyjet janë kompjuterë individualë të cilët mbajnë hyrje dhe prodhojnë një funksion mbi to dhe kthej një rezultat.

Le të shohim një shembull të Wikipedia-s.

Me një Blockchain, shumë njerëz mund të krijojnë shënime në një rekord informacioni, dhe shoqëria e doganave mund të merret me mënyrën se si regjistrimi i të dhënave modifikohet dhe azhurnohet. Po kështu, shënimet në Wikipedia nuk janë rezultat i një shkrimtari të vetëm. Asnjë individ nuk e dominon informacionin.

Kurdoherë që një përdorues i drejtohet faqes Wikipedia, ai do të ketë versionin e rishikuar të “kopjes kryesore” të faqes së Wikipedia. Kontrolli i bazës së të dhënave mbetet në dorë të administratorëve të Wikipedia-s duke lejuar që qasja dhe marrëveshjet të mbështeten.

“Kopjimi kryesor” i Wikipedia-së është publikuar në një server, dhe të gjithë përdoruesit kanë versionin aktual. Në procesin e një Blockchain, çdo nyje në sistem po vjen në të njëjtën bindje, secili rinovon rekordin individualisht në vend që të jetë një kopje master.

Karakteristikat e blockchain

Blockchain

Tashmë ne jemi të nevojshëm për të shpërndarë informacionin përmes një platforme të decentralizuar në internet, d.m.th. Por kur duket se transferon vlerën – p.sh. paratë, të drejtat e pronësisë, pronësia intelektuale, etj – ne në përgjithësi jemi të detyruar të pranojmë përsëri në institucionet tradicionale, të centralizuara ose sistemet si bankat ose zyrat qeveritare.

Edhe metodat e pagesave në internet që kanë ekzistuar që nga lindja e internetit – PayPal duke qenë shembulli më i dukshëm – zakonisht kërkojnë që integrimi me një llogari bankare ose kartë krediti të jetë efektive. Teknologjia Blockchain lejon mundësinë e këndshme të disponimit të këtij “ndërmjetësi”.

Avantazhi i Blockchain

 • Ai nuk kontrollohet vetëm nga një entitet i vetëm. Prandaj është i decentralizuar.
 • Të dhënat ruhen në mënyrë kriptografike në blloqe
 • Blockchain është i përhershëm, kështu që askush nuk mund të kontrollojë të dhënat që janë brenda blloqeve të Blockchain.
 • Blockchain është transparent dhe i qartë, kështu që mund të regjistroni të dhënat nëse dëshirojnë.

Blockshtë e sigurt Blockchain?

Për shkak të politikave të saj të përparuara të mbrojtjes kriptografike, Blockchain ofron një përvojë shumë më të qëndrueshme sesa bankingu konvencional.

Rasti që automatizimi është i decentralizuar dhe nuk mund të ndryshohet ose modifikohet në mënyrë retroaktive e bën atë optimale për aktivitetet financiare dhe fshehjen e informacionit të vlefshëm.

Blockchain gjithashtu përmirësohet nga të qenit i gatshëm për të siguruar privatësinë e përdoruesit – megjithatë, kjo për fat të keq e ka bërë atë gjithnjë e më të spikatur pasi mënyra e preferencës e pagesës për kriminelët në internet, si një nyje e rrjetit Bitcoin, nuk ka pse të zbulojë identifikimin e individit që mbante jashtë ose duke bërë pagesa.

Cfare tjeter?

Blockchain gjithashtu siguron mundësinë e krijimit të një sistemi të vërtetuar mashtrimi për transaksionet e transaksioneve. Kjo, në përputhje me rrethanat, tregon potencialin e saj të jashtëzakonshëm për shërbim jashtë sferës së monedhës dixhitale, duke ndihmuar në tërheqjen e interesit jo vetëm midis institucioneve financiare konvencionale, por në seksione të ndryshme si ndërtimi, prodhimi i ushqimit, dhe madje edhe shumë më tepër.

Interesante në ndërtimin e blockchain tuaj? Shikoni këtë tutorial praktik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map