Gjendja aktuale e industrisë së shëndetit dhe si AI mund të shndërrohet

Unë imagjinoj një botë në të cilën AI do të na bëjë të punojmë më produktivë, të jetojmë më gjatë dhe të kemi energji më të pastër. –Fei-Fei Li, Profesor i Shkencave Kompjuterike në Universitetin Stanford


Inteligjenca artificiale ka potencialin për të përmirësuar çdo aspekt të jetës sonë dhe të na ndihmojë të transformojmë kujdesin shëndetësor. Le të shohim sesi praktikohet kujdesi shëndetësor sot dhe si AI po e transformon atë.

Shëndetësia nënkupton mbajtjen e shëndetit të një individi deri në shenjë ose përmirësimin e tij. Mbulon dëmtimet aq të vogla sa shkurtimet e letrës në kancerin e gjakut.

Kujdesi shëndetësor mund të ndahet në tre kategori, përkatësisht në vijim.

 • konservim
 • parandalues
 • parashikues

Ne mund të përdorim sasinë e madhe të të dhënave të prodhuara çdo ditë për të gjetur një kurë më të mirë për një sëmundje, të gjeni ilaçe të reja dhe madje të parashikojmë mundësinë e një sëmundjeje shumë kohë përpara se të vërehen simptoma që lidhen me të.

Problemet e industrisë së shëndetit

Problemet e industrisë së kujdesit shëndetësor mund të ndahen në dy kategori të gjera. Një kategori e problemit lind nga çështjet sociopolitike dhe financiare, ndërsa tjetra lind nga sfidat teknologjike në industri. Likeështjet si mungesa e shtretërve, mungesa e punonjësve të kujdesit shëndetësor dhe mjekët e pakualifikuar mjekët i përkasin kategorisë së parë. Kategoria e dytë përmban çështje si hulumtimi i ngadaltë, gabimet njerëzore në analizimin e të dhënave dhe mungesa e transparencës së të dhënave midis organizatave.

Ne do të përqendrohemi vetëm në sfidat teknologjike në këtë postim.

UA për të përmirësuar kujdesin shëndetësor

Inteligjence artificiale

Inteligjenca Artificiale ofron një mundësi të mahnitshme për ta transformuar botën në një mënyrë të madhe. Hasshtë quajtur si energjia elektrike e re nga Andrew Ng. Ka potencialin të prekë jetën e çdo personi në një mënyrë domethënëse, ashtu si energjia elektrike.

Në kujdesin shëndetësor, AI mund të ndihmojë në përmirësimin e secilit hap të ekosistemit. Nga parashikimi i sëmundjes deri tek gjetja e një ilaçi të ri deri tek bërja e të gjitha modifikimeve të reja të gjenit.

Le të shohim se çfarë potenciali mban për të ardhmen.

Ekosistemi AI-Shëndetësor

Imagjinoni një skenar ku një çift do të martohet. Një sistem AI mund të kontrollojë përputhshmërinë e gjeneve të tyre për të kuptuar nëse ka ndonjë rrezik për fëmijën ose ndonjë gjen që mund të rezultojë në një ndërlikim në jetën normale të fëmijës. Ky sistem mund të ndihmojë më pas në përcaktimin e masave të duhura që mund të merren para dhe pas lindjes së foshnjës.

Supozoni se sistemi ka identifikuar një problem me një gjen të veçantë, atëherë mund të ndryshojmë këtë gjen për të hequr efektin e tij të dëmshëm. AI gjithashtu mund të ndihmojë në zbulimin e ilaçit të duhur që mund të ndihmojë në mbajtjen e kontrollit të problemit edhe pasi fëmija të lindë.

Fëmija ka lindur i shëndetshëm dhe tani është adoleshent; ajo ka veshur një gjurmues shëndetësor si Fitbit, i cili mban gjurmët e të gjitha vitaleve të saj si rrahjet e zemrës, hapat e ndërmarrë në ditë dhe, kaloritë e djegura brenda një dite. Këto lexime përdoren nga asistentja e saj e AI për t’i treguar asaj ndryshimet që duhet të bëjë në rutinën e saj për të vazhduar stilin e jetës së saj të shëndetshme.

Fatkeqësisht, një ditë ajo ndodhet në urgjencë dhe po dërgohet në spital. Leximi i saj Fitbit mund të dërgohej te paramedikët për të marrë vendime edhe para se të arrinin në vendin e saj. Sistemi AI mund të tregojë çështjet e mundshme nga të cilat mund të vuajë ajo, si arrest kardiak, etj.

Mostra e gjakut që merret gjatë rrugës mund të analizohet lehtësisht nga një sistem vizioni kompjuterik për të bërë diagnozën paraprake. Aktualisht, shumica e diagnozës është bërë me dorë nga një ekspert duke shikuar në mikroskop dhe duke studiuar qelizat.

Pas lëshimit të saj nga spitali, të dhënat e kaluara të analizuara nga sistemi AI do të parashikojnë mundësinë e ripranimit të saj në spital dhe do të sugjerojnë masat e duhura për ta parandaluar atë. Kjo mund të bëhet përmes përkujtuesve të vazhdueshëm të ndjekjes së dozës së barit. Mund të përgatiten edhe ilaçe inteligjente që dërgojnë një sinjal kur është marrë nga pacienti për t’i bërë gjërat vërtet automatike.

Me rritjen e moshës, asistentja e saj e AI do të mbledhë vazhdimisht të dhënat për të parashikuar shëndetin dhe do të marrë masa të duhura parandaluese për ta mbajtur shëndetin e saj në nivelin më të mirë të mundshëm.

Këto të dhëna të rëndësishme gjatë gjithë jetës do të përdoren nga sistemi për të përmirësuar vetveten dhe për t’i bërë gjërat shumë më mirë nga momenti tjetër.

AI në veprim

Diagnostifikimi dixhital duke përdorur kompjuterin vizion

Aktualisht, shumë diagnostifikime kërkojnë një profesionist të trajnuar për të analizuar mostrat e gjakut, pështymës, indeve, spermës, etj nën një mikroskop. Kjo është shumë kohë dhe e prirur ndaj gabimeve. Makinat e dedikuara ekzistojnë për teste të ndryshme, por një zgjidhje më e lirë është e mundur duke përdorur AI.

Diagnostifikimi dixhital përdor teknologjinë e vizionit kompjuterik për të analizuar imazhet e këtyre mostrave dhe më pas aplikon algoritme të tilla si ANN dhe CNN për të kuptuar formën e madhësisë dhe lëvizjen e qelizave. Këto të dhëna më pas përdoren si veçori për të trajnuar një model të mësimit të makinerisë për të gjetur problemet që mund të ketë pacienti.

Teknologji e ngjashme po përdoret gjithashtu për të analizuar rrezet X dhe skanimet CT. Rrjetet nervore konvolucionale janë shumë të mira në analizimin e imazheve. Ata përdorin filtra për të gjetur tiparet e figurës, gjë që nuk është e mundur duke përdorur teknikat e inxhinierisë normale të tipareve.

Parashikimi i përhapjes së shpërthimeve të viruseve

Modele të ndryshme të mësimit të makinave janë përdorur për të parashikuar përhapjen e viruseve dhe sëmundjeve të tjera infektive. Të dhënat e mediave sociale nga platformat si Facebook, Twitter, etj. Përdoren për të përshtatur modelet e regresionit për të parashikuar fushat e shpërthimeve të ardhshme.

Optimizimi i fluksit të pacientit

Ne mund të përdorim të dhëna si numri i pacientëve në orë që vizitojnë spitalin, kushtet aktuale të motit dhe dëmtimet e zakonshme për të parashikuar numrin e pacientëve që mund të vijnë në spital në një ditë të caktuar. Ky inteligjencë është e dobishme për qendrat mjekësore të zgjedhin furnizimet e tyre dhe të përgatiten më mirë për raste urgjente.

 Mjekët personalë

Përparimet në përpunimin e gjuhës natyrore kanë bërë të mundur krijimin e chatbotëve më të zgjuar për të ndihmuar pacientët në çdo orë të ditës. Një përdorues thjesht mund të shkruajë simptomat e zakonshme me të cilat përballet, dhe chatbot-i i saj do t’i tregojë nëse duhet të shohë një mjek apo jo. Asistenti gjithashtu mund të rezervojë një takim me mjekun automatikisht bazuar në urgjencën e situatës.

NLP ndihmon në gjetjen e “qëllimit” të përdoruesit nga fjalia që përdoruesi ka shtypur. Teknika si frenimi dhe lemmatizimi, heqja e fjalës fjalore përdoren për përpunimin e të dhënave. Këto të dhëna të përpunuara më pas futen në modele si LSTM për të kuptuar qëllimin e personit dhe më pas në përputhje me rrethanat të gjejnë një përgjigje për të.

Monitorim 24 × 7

Kur një pacient është nën vëzhgim, mjekët dhe infermierët duhet të bëjnë vizita të rregullta për të mbajtur nën vëmendjen e vitaleve të pacientit. Kjo kërkon shumë kohë dhe gjithashtu çon në raste urgjente për shkak të intervalit ndërmjet vizitave. Sistemet e AI tani janë të afta të gjurmojnë këto të dhëna gjatë gjithë kohës dhe të parashikojnë nëse diçka e gabuar do të ndodhë. Paralajmërimet në kohë të krijuara nga këto sisteme po ndihmojnë në kursimin e kohës, si dhe të jetës.

Parashikimi i serive kohore është një nga metodat e përdorura në një sistem të tillë pasi të dhënat e marra janë një rrjedhë vlerash me kohën. Rrjetet nervore të përsëritura gjithashtu mund të përdoren për të analizuar të dhëna të tilla pasi RNN-të janë të mira në parashikimin e vlerave të ardhshme bazuar në vlerat e kaluara në një rrymë.

sfidat

Ekosistemi AI-Shëndetësor i përshkruar më lart edhe pse shumë idealist, tashmë po ndodh, por nuk është aq i lidhur sa duhet. Këtu janë disa nga sfidat me të cilat përballet industria e tanishme.

 • IoT i kujdesit shëndetësor nuk është shumë i lehtë për t’u zbatuar. Të dhënat jetojnë në silos; një Fitbit nuk mund të komunikojë me sistemin spitalor; patologjia dixhitale nuk mund të komunikojë me sistemin tjetër në spital. Nëse shënimet shëndetësore të pacientit janë nga një spital tjetër, atëherë ato të dhëna nuk mund të merren nga spitali i ri pasi aktualisht, të dhënat mbahen nga secila organizatë private.
 • Asnjë standard nuk ekziston rreth përpunimit, ruajtjes, intimitetit dhe ndarjes së të dhënave të kujdesit shëndetësor. Do organizatë ndjek standardet e përcaktuara nga ekipi ose shitësi i tyre. E gjithë kjo e bën të dhënat shumë të vështira për t’u shpërndarë midis organizatave dhe sistemeve. Politikat e niveleve kombëtare dhe ndërkombëtare janë të nevojshme për të bashkuar këtë ekosistem.

Etika në shëndetësi

Etika është një nga pjesët më të rëndësishme të enigmave kur flasim për AI në kujdesin shëndetësor. Unë ia lë lexuesit të mendojë për skenarët e mëposhtëm dhe të kuptojë se sa komplekse mund të merret kur kemi makina inteligjente që marrin vendime për ne.

 • Kush zotëron të dhënat tuaja? Regjistri Elektronik i Shëndetit (EHR) që spitali juaj ju përket juve, por a duhet t’ju lejohet të merrni pronësinë e tij? Po sikur të keni një sëmundje shumë të rrallë dhe të dhënat tuaja janë me rëndësi kryesore, duhet që shoqëria të lejohet të përdorë të dhënat edhe pse nuk i dëshironi ato?
 • Supozoni se sistemi AI zbulon se ka shumë të ngjarë të keni një lloj kanceri që është i pashërueshëm. Dëshironi të mësoni për të? Mendoni për numrin emocional që mund të ketë tek personi.
 • Po sikur parashikimet e bëra nga AI të ishin të gabuara. Kush duhet të jetë përgjegjës për këtë, a është zhvilluesi që e ka koduar atë ose organizatat që kanë bërë sistemin ose të dhënat që janë përdorur për të bërë sistemin në radhë të parë?

AI në kujdesin shëndetësor ka një potencial të madh nëse mund të zgjidhim disa nga çështjet e lartpërmendura. Ne shohim përparime të jashtëzakonshme në zonë, dhe shumica e gjërave të përshkruara në këtë artikull nuk janë aq trillime sa tingëllojnë.

TAGS:

 • AI

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map