Zbulimi dhe heqja e kodit të dëmshëm nga telefoni ose kompjuteri juaj

Nëse e keni parë ndonjëherë serialin “Walking dead”, ose keni shikuar historinë e tmerrit mjekësor të “Monsters Brenda Meje”, të mërzitshme! Atëherë me siguri do të kuptoni malware.


Jo të lidhur ti thua?

Rrëzimet e shpeshta, mesazhet e gabimit, viruset, krimbat! Po, ata janë monstra mirë, dhe ato që bëjnë ata me sistemin tuaj – kompjuteri, telefonat, janë të ngjashëm me ato që bëjnë organizmat parazitare.

Gjëra të frikshme!

Farë është malware?

Përkufizimi i Malware nuk është i plotë nëse këto dy fjalë nuk janë në të:

 • I qëllimshëm, dhe,
 • dëm

Malware është një term gjithëpërfshirës për çdo, dhe, çdo softuer destruktiv / parazit, i krijuar qëllimisht për të shkaktuar dëme në serverin tuaj, kompjuterin, rrjetin ose telefonin tuaj.

Emra të ndryshëm e quajnë, por të gjithë me të njëjtin qëllim. Ekziston Ransomware, i cili fjalë për fjalë, është një program i dizajnuar për të rrëmbyer informacionin tuaj dhe t’ju mbajë si shpërblim. Me kërcënime për të lëshuar disa të dhëna dhe sekrete, viktima nuk ka zgjidhje tjetër përveçse të paguajë “shpërblimin”.

Gjithashtu, ekziston Spyware, i cili është si James Bond, 007 ish, softuer me qëllim të keq, i ndërtuar për të mbledhur dhe vjedhur informacione nga viktimat e tij. Të tjerët janë;

 • Logjikë Bombë
 • Krimbat e kompjuterave
 • Kali i Trojes
 • rootkit
 • Virus

Por, ne nuk po diskutojmë sot për ata emra dhe shembuj të tjerë.

Shtë thelbësore të dini se kompjuteri juaj mund të infektohet me malware në mënyra të ndryshme.

Edhe pse, shumica e infeksioneve malware paraqesin me të njëjtat simptoma dhe shenja, me disa më të rrezikshme se të tjerët. Në thelb, të gjithë kanë të njëjtin rezultat dhe efekte të pakëndshme.

Malware në telefonin tuaj

Shumica e njerëzve vënë në dyshim faktin se është e mundur që pajisjet e lëvizshme të infektohen nga malware.

E vërteta e qartë?

101shtë e mundur 101 përqind, ndoshta jo në metodën tradicionale standarde, për pajisjet iPhone dhe Apple. Por, teknikisht, i njëjti proces vlen. Sapo malware futet në telefonin tuaj, ai kryen operacione të shumta. Konkuron me burimet e telefonit tuaj dhe shkatërron shumë programe.

Shenjat klasike të malware në telefonin tuaj janë;

 • Aplikacionet zgjasin më shumë për t’u ngarkuar
 • Bateria juaj kullon më shpejt se zakonisht
 • Aplikacionet që nuk i shkarkove shfaqen

Si e rregulloni këtë problem “Monsters brenda jush”

Ekzistojnë dy mënyra se si mund të zbuloni dhe hiqni malware nga telefoni juaj.

 1. Mënyra manuale
 2. Mënyra automatike

Mënyra automatike

Kjo metodë është e lehtë dhe shumë e thjeshtë. Ju duhet të blini, shkarkoni dhe instaloni softuer anti-malware, i cili do të bëjë punën. Shumica e programeve mbrojtëse vijnë me karakteristika të ndryshme. Këto aplikacione mund të skanojnë për të gjitha llojet e softverëve me qëllim të keq, ta çinstalojnë / fshijnë atë dhe të mbrojnë telefonin tuaj nga sulmet e ardhshme.

Mënyra manuale – telefon telefon Android

Hapi i parë: Mbyll telefonin

Momenti kur zbuloni shenjat klasike të pushtimit të malware, gjëja e parë që bëni, nëse nuk mund të përcaktoni vendin e hyrjes, është të mbyllni telefonin tuaj.

Mbyllja e telefonit do të ndalojë dëmtimin e mëtejshëm, dhe, përhapjen e softuerit me qëllim të keq në programe të tjera.

Isshtë opsioni i parë më i sigurt.

Hapi i dytë: Aktivizoni modalitetin e sigurt

Aktivizimi i modalitetit të sigurt në pajisjen tuaj Android është po aq i lehtë sa

 • Mbani shtypur butonin e energjisë, për disa sekonda.
 • Nëse keni anashkaluar hapin e parë dhe vendosni të shkoni direkt në modalitetin e sigurt. Pastaj ndërsa telefoni juaj është i ndezur, mbajeni opsionin e fikjes së energjisë.
 • Takoni opsionin e rifillimit; shumica e telefonave android e kanë këtë mundësi. Pastaj klikoni në Reboot në modalitetin e sigurt.
 • Për pajisjet që nuk e kanë këtë mundësi, fikni telefonin tuaj, duke shtypur gjatë butonin e energjisë.
 • Pastaj shtypni gjatë butonin Volume down, prisni derisa pajisja juaj të dalë.
 • Opsioni i modalitetit të sigurt do të dalë në këndin e poshtëm të majtë të telefonit tuaj.

Hapi i tretë Pjesa A: Cilësimet e administratorit të telefonit

Disa malware janë kaq inteligjentë dhe dinakë. Kur pushtojnë telefonin tuaj, ata gjejnë një mënyrë për të mbrojtur veten e tyre. Ata shkojnë në cilësimet e Administratorëve të Telefonave dhe pastaj ndryshojnë konfigurimin.

Kështu që ju mund të provoni gjithçka që dëshironi, por nuk do të jeni në gjendje t’i largoni ato. Për ta rregulluar këtë, bëjeni këto;

 • Shkoni te menuja Cilësimet e telefonit tuaj.
 • Lundroni te opsionet e Sigurisë.
 • Gjeni ikonën e Administratorit të Pajisjeve, çaktivizoni aksesin e malware dhe rikonfiguroni cilësimet.

Hapi i tretë Pjesa B: Gjeni dhe çinstaloni Aplikacionin e dyshuar

Ky hap mund të konsiderohet si i vetmi më i rëndësishëm sepse merret me eliminimin e kërcënimit. Shtë gjithashtu një e lehtë.

 • Thjesht shkoni te Parametrat në telefonin tuaj Android.
 • Shkoni te ikona e Aplikacioneve.
 • Zgjidhni Menaxherin e Aplikimeve për të gjetur listën e plotë të aplikacioneve tuaja.
 • Zgjidhni aplikacionet e infektuara.
 • Një opsion i çinstalimit / mbylljes së forcës duhet të jetë aty.
 • Zgjidhni të çinstaloni dhe kjo do ta heq aplikacionin nga telefoni juaj.
 • Mund të hiqni gjithashtu aplikacione të tjera të dyshimta, për të qenë të sigurt.
 • Në rastet kur ikona e çinstalimit nuk është në opsione, Disable do të jetë aty. Klikoni atë në vend.

Me këto hapa, telefoni juaj android duhet të kthehet në shëndet.

Mënyra manuale – iPhone

Heqja e malware nga iPhone nuk është aq teknik sa të bësh të njëjtën gjë në një pajisje Android. Kjo është për shkak të iOS dhe faktit që ju mund të shkarkoni dhe instaloni vetëm aplikacione nga App Store.

Malware në iPhone tuaj ka të ngjarë të jetë për shkak të një Jailbreak dhe ju po shkarkoni aplikacione nga faqet e pabesueshme. Ju mund ta rregulloni problemin me këto hapa;

Hapi i parë: Sigurohuni që keni Të dhëna rezervë

Crucialshtë thelbësore që të dhënat tuaja të mbështeten, madje para se të fillonte pushtimi. Nëse nuk gjeni një mënyrë për të hequr skedarët tuaj thelbësorë nga pajisja juaj, por herën tjetër, bëjeni zakon të kopjoni rregullisht të dhënat tuaja.

Hapi i dytë: Pastroni historinë dhe të dhënat e shfletimit

 1. Shkoni te menuja Cilësimet në pajisjen tuaj.
 2. Shkoni te ikona Safari.
 3. Pastaj klikoni Pastro Historikun dhe Të dhënat e Uebfaqeve.

Ky është një hap i shpejtë për të hequr mesazhet e gabimit dhe shumë pop-up nga shfletuesi juaj i safarit.

Hapi i tretë: Mbyllni dhe Rinisni iPhone tuaj

Justshtë po aq e thjeshtë sa ajo. Fikni iPhone tuaj dhe përsëri rifilloni. Kjo do t’i lejojë asaj të rikonfigurojë cilësimet e saj pas hapit të dytë.

Hapi i katërt: Rivendosja nga mbështetja

Nëse hapat e mësipërm nuk e zgjidhin problemin, atëherë mund ta riktheni pajisjen tuaj në një modalitet më të hershëm. Kjo është para se të goditet malware. Sigurohuni që kopja rezervë të mos jetë me qëllim të keq, përndryshe sheshi i saj përsëri.

Hapi i Pestë: Fshini të gjithë përmbajtjen

Ky hap është më shumë i një plani B. Nëse të gjitha veprimet e tjera nuk funksionojnë akoma, atëherë gjithmonë mund të filloni përsëri. Shtë e vështirë, madje e frikshme, por më mirë se malware sidoqoftë.

 • Shkoni te menuja Cilësimet.
 • Pastaj te ikona e Përgjithshme.
 • Klikoni në opsionin Rivendosja.
 • Shtypni butonin Erase All Content dhe Settings.

IPhone juaj është aq i mirë sa i ri. Mos harroni se është e rëndësishme të merrni një program të azhurnuar anti-malware. Gjithashtu thelbësore që të kopjoni rregullisht të dhënat tuaja.

Malware në PC / Mac tuaj

Heqja e malware nga PC / MAC mund të bëhet gjithashtu në dy mënyra. Edhe pse kërkon një ekspertizë teknike, ju mund të merrni shpejt me këto hapa kapjen e tij.

Mënyra manuale

Hapi i parë: Mënyra e sigurt

Modaliteti i sigurt do të parandalojë që malware të shkaktojë dëme të mëtejshme dhe e bën më të lehtë heqjen e tij. Para se të aktivizoni modalitetin e sigurt, sigurohuni që të shkarkoni një mjet / softuer për heqjen e malware. Pas shkarkimit, shkëputeni nga interneti. Prisni derisa të rregulloni problemin para se të riktheheni në internet.

Modaliteti i sigurt për Mac

 • Ndizni Mac-in tuaj dhe shtypni menjëherë tastin Shift. Logoja e Apple duhet të dalë. Lëshoni butonin shift kur shihni dritaren e hyrjes.
 • Nëse disku juaj fillestar është i mbrojtur me FileVault, do t’ju kërkohet të regjistroheni dy herë.

Modaliteti i sigurt për Windows

 • Rinisni kompjuterin tuaj.
 • Kur del dritarja e hyrjes, shtypni butonin shift.
 • Pastaj shtypni tastin e energjisë dhe Rinisni përsëri.
 • Zgjidhni menunë e opsioneve do të dalë.
 • Zgjidhni opsionin Troubleshoot.
 • Opsione te avancuara.
 • Cilësimet e fillimit.
 • Do të dalë një dritare tjetër, klikoni në opsionin Restart.
 • Do të shfaqet një menu me numra të opsioneve të fillimit.
 • Zgjidhni F4 për të filluar kompjuterin tuaj në një mënyrë të sigurt.

Hapi i dytë: Pastroni

Ju mund ta bëni këtë duke përdorur mjetin e Pastrimit të Disk, ndërsa jeni akoma në gjendje të sigurt.

 • Shkoni te menuja Start.
 • Lundroni te opsioni i aksesorëve.
 • Klikoni në Veglat e Sistemit.
 • Në opsionet, zgjidhni Disk Cleanup.
 • Shkoni te Delete List dhe fshini skedarët e përkohshëm.

Hapi i tretë: Drejtoni / Përdorni një Skanim të Malware

Mos harroni heqjen e malware që shkarkoni, përdorni programin për të ekzaminuar. Softueri do të bëjë punën për ju, duke gjetur dhe eliminuar të gjitha kërcënimet. Këtu janë disa nga zgjidhjet e besuara

Hapi i katërt: Rinstaloni Softuerin

Shtë e rëndësishme të riinstaloni të gjithë skedarët që janë dëmtuar dhe hequr nga programi anti-malware. Përveç kësaj, sigurohuni që programi që riinstaloni është pa malware.

FAQ Rreth Malware

A mund të marrë iPhone një virus?

Siç u shpjegua më herët, po, iPhone juaj mund të infektohet me viruse. Megjithëse është e rrallë që një iPhone të marrë një malware, disa zakone ose procese mund ta shkaktojnë atë. Burg duke thyer iPhone-in tuaj dhe duke shkarkuar aplikacione, nga burime jashtë dyqanit të Aplikacioneve.

A mund të heq një virus nga kompjuteri im pa softuer antivirus?

Për këtë pyetje, përgjigjja është Po. Edhe pse kërkon një nivel të lartë ekspertize dhe përvoje, është mjaft e mundur. Ju mund të përdorni menunë e Windows Task dhe çaktivizoni procesin e panjohur. Pastaj filloni Konfigurimin e Sistemit tuaj dhe klikoni në Fillimin Tab.

Kjo do t’ju çojë në një listë të të gjitha programeve që funksionojnë në kompjuterin tuaj. Nëse një program është bërthamor, është më mirë ta fshini. Ju gjithmonë mund ta instaloni përsëri pasi të keni rregulluar problemin.

Do të rivendosni telefonin tim hiqni virusin?

Shtë e mundur që një rivendosje në fabrikë të largojë virusin. Por, kjo varet nga OS (sistemi operativ), lloji i malware dhe sa i thellë është në telefonin tuaj. Sidoqoftë, rivendosja e fabrikës është e aftë të fshijë vetëm malware që i bashkëngjitet procesit të instalimit.

Do të fshijë hard drive tim hiqni malware nga PC ime?

Kjo është një pyetje e ndërlikuar. Ndërsa fshirja e hard driveit tuaj do të largojë malware, problemi do të mbetet nëse rezervimi juaj është i infektuar. Malware është i aftë të rindërtojë PC-në tuaj nga një skedar i infektuar rezervë. Prandaj sigurohuni që rezervimi juaj të jetë i pastër, përpara se të fshini makinën tuaj.

përfundim

Mbajtja e telefonit tuaj inteligjent dhe kompjuterët personalë nga malware është sfiduese dhe shpresoj se më lart ju jep një ide rreth shtimit të mbrojtjes së sigurisë.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map