WordPress.com vs WordPress.org – Kaj izbrati za svoj blog?

Ali boste zagnali spletno stran? Od začetka obstaja zmeda glede razlike med WordPress.com in WordPress.org. Ta zmeda je pogosta, saj so imena skoraj enaka. Zdaj se postavlja vprašanje, kakšna je razlika med dvema in katere bi moral kdo uporabiti za zagon prve spletne strani.


WordPress.org je WordPress, ki ga gostuje sam, in je odprtokodna programska oprema WordPress, ki jo lahko prenese vsak, ki jo želi uporabljati. Morate imeti ime domene in spletno gostovanje in takrat boste imeli vso moč za vse.

Po drugi strani je WordPress.com eno posebno spletno mesto, ko se storitve izvajajo v programski opremi WordPress.org. Pomaga pri gostovanju spletnih strani in nadzoruje vse, vendar potrebuje nekaj prožnosti.

Če želite vedeti, kakšna je razlika med WordPress.com in WordPress.org, je bolje, da si vsako platformo natančno ogledate.

O WordPress.org

WordPress.org je ena izmed zelo priljubljenih spletnih strani, ki so 100% na voljo za vsakogar. Potrebujete samo ime domene in gostovanje v WordPressu. To je razlog, da se imenuje samostojen WordPress.

Prednosti WordPress.org

 • S svojim spletnim mestom lahko storite karkoli in ga prilagodite sebi.
 • Na voljo brezplačno, po meri in plačani vtičniki za vaše spletno mesto.
 • Spletno mesto lahko enostavno prilagodite spletnemu mestu po potrebi z uporabo najboljših tem WordPress.
 • Z WordPress spletnimi mesti lahko zaslužite z objavo oglasov.
 • Za prilagojeno analitiko in sledenje lahko uporabite orodje, kot je Google Analytics.
 • Z uporabo WordPressa, ki ga gostuje sam, lahko ustvarite spletno trgovino za prodajo digitalnih izdelkov, plačil in pošiljke z lastnega spletnega mesta.
 • Prav tako lahko oblikujete spletna mesta za članstvo in oblikujete skupnost na svojem spletnem mestu.

A pride tudi s svojimi pomanjkljivostmi.

Slabosti WordPress.org

 • Kot vsako spletno mesto boste tudi vi potrebovali spletno gostovanje. Tu so shranjene vaše datoteke. Ko bo vaša spletna stran rasla, se bo vaše spletno gostovanje tudi razširilo.
 • Odgovorni ste za svoje posodobitve in vse varnostne kopije.

Če želite ustvariti spletno mesto z WordPress.org, potem sem za vas napisal navodila za korake:

 • Kako ustvariti spletno mesto WordPress (navodila po korakih)

Če želite zaslužiti na svojem spletnem mestu, potem tukaj lahko preverite 12 različnih načinov zaslužka s svojega spletnega mesta WordPress.

O Wordress.com

Wordress.com je še ena storitev gostovanja, ki jo je ustanovil soustanovitelj WordPress-a. Če razmišljate o njegovih prednostih, je to ena najboljših odločitev za blogerje, ki hobijo, in tiste, ki sprožijo blog za svojo družino.

Prednosti WordPress.com

 • Brezplačno je do 3 GB prostora. Po tem morate spremeniti plačljiv načrt, da boste pridobili več prostora.
 • S tem vam ne bo treba skrbeti za varnostne kopije in posodobitve.

Ima tudi omejitve, ki ga razlikujejo od WordPress.org.

Slabosti WordPress.com

 • Oglasi so postavljeni na vseh brezplačnih spletnih mestih, zato si bo vaš uporabnik ogledal oglase in od tega ne boste zaslužili. Za razliko od WordPress.Org nimate dovoljenja za prodajo oglasov na svojem spletnem mestu.
 • Nimate dovoljenja za nalaganje vtičnikov ali tem. Če uporabljate brezplačno različico, je možnosti za prilagoditev zelo malo.
 • Ne morete dodati nobene platforme za sledenje in ne daje nobenih funkcij e-trgovine.

Tako bomo zdaj povzeli razliko med WordPress.Org in WordPress.com.

Razlike so velike, vendar so ključne.

WordPress.com vs WordPress.org Povzetek

 • Na WordPress.org boste prejeli celotno domeno, v primeru WordPress.com pa boste prejeli poddomene.
 • Število omejitev v WordPress.com je več kot WordPress.org.
 • Ste lastnik vsebine, prisotne na WordPress.org, ne pa tudi WordPress.com.

Stroški na obeh platform

V razpravi o WordPress.com in WordPress.org nastane zmeda, saj tam pravijo, da je oblikovanje spletnega mesta brezplačno. Cena je odvisna od različnih vidikov, ki jih izberete.

Z WordPress.org lahko naredite čim več spletnih mest, ki so preveč brezplačna. Vendar so majhni stroški, kot so prej omenjena domena in prostor za gostovanje. Toda z WordPress.com ne morete ustvariti toliko spletnih mest, kot želite. Po določenem znesku boste morali plačati.

Upravljanje spletnega mesta na obeh platformah

Obstaja velika razlika v dveh platformah glede postavitve spletnega mesta in njegovega upravljanja, vključno z vzdrževanjem. Za izdelavo spletnega mesta v WordPress.com morate storiti samo račun. Vse ostale stvari so narejene za vas. Vsebino lahko ustvarite tako, da prilagodite svoje spletno mesto. Poskrbljeno je tudi za tehnični del.

Toda po drugi strani je ustvarjanje spletnega mesta z WordPress.org nekoliko težavno. Vključuje prenos programske opreme, oblikovanje baze podatkov, nalaganje WordPress-a v vaš strežnik in zagon namestitvenega skripta.

Zdaj katera je boljša – WordPress.com ali WordPress.org?

No! odvisno je od lastnih zahtev. Če ste bloger in nimate namena zaslužiti denarja s svojega lastnega spletnega mesta, potem morate iti z WordPress.com, če pa ste bloger in imate namen, da bi zaslužili na svojem spletnem mestu, potem morate izbrati WordPress.org. Ponuja svobodo razvoja spletnega mesta glede na vaše potrebe.

Po mnenju nekaterih strokovnjakov je WordPress.org boljša platforma, ki jo uporablja večina blogerjev, lastnikov velikih podjetij in tudi lastnikov malih podjetij.

Vse je odvisno od tega, kje gostuje vaše spletno mesto in koliko moči imate na njem. Na podlagi tega nastane razlika med obema. Lahko rečemo, da boste z WordPress.com ostali omejeni, razen če ne boste plačali denarja za uporabo naprednih funkcij. Gostovanje je enostavno začeti, za stvari, povezane z vzdrževanjem in varnostjo mesta, pa je poskrbljeno.

Po drugi strani pa imate WordPress.org vso moč za vsak vidik. Tako se tudi potencial vaše spletne strani povečuje. Odvisno je od vas, kako upravljati in vzdrževati spletno mesto.

Preberite tudi:

 • 15 razlogov, kako izbrati WordPress za vaše podjetje v letu 2020
 • 10 najboljših ponudnikov brezplačnega spletnega gostovanja v letu 2020
 • Wix vs WordPress

Zaključne besede

Vidimo, da na WordPress.com in WordPress.org ni konkretnega odgovora na poizvedbo, ki je boljša in na podlagi določenih zahtev se lahko odločimo, katera je boljša v tej situaciji.

Priporočam vam, da izberete WordPress.org, tudi če ne želite zaslužiti na svojem spletnem mestu. Ker če želite zaslužiti na svojem blogu ali želite svoje spletno mesto prilagoditi na napredni ravni, potem potrebujete platformo WordPress.org. Zato za izdelavo svojega spletnega mesta izberite samo platformo WordPress.org.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map