Wix vs WordPress – Vilket är bäst?

Både Wix och WordPress är verktyg för att bygga en webbplats. Det är inte ett enkelt beslut om vilken man ska välja, särskilt om användaren är ny på att utveckla en webbplats.


WordPress är ett innehållshanteringssystem, och Wix är en webbplatsbyggare. Användaren måste förstå deras skillnad innan han bestämmer vad han ska välja.

I den här bloggen kommer vi att jämföra Wix vs WordPress baserat på sex parametrar för att hjälpa användaren att bestämma vilken plattform som är bäst för dem.

Wix vs WordPress

1) Kostnader och prissättning

Det första användaren behöver fastställa är kostnaden för att utveckla en webbplats. Kostnad och prissättning spelar en viktig roll i valet av plattform. Det beror helt på användarens budget. I det här avsnittet kommer vi att avgöra vilken plattform som är kostnadseffektiv.

WordPress:

WordPress är gratis att använda plattformen på grund av att den är öppen källkod. Användare kommer att behöva sin webbhotell och domännamn för installation. Det finns också många värdleverantörer för användaren, och det beror på deras budget.

Om användaren bestämmer sig för premium WordPress-teman eller plugins kommer kostnaden att öka. Även om de har möjlighet att minska kostnaderna genom att använda gratis WordPress-plugins och teman. Det gör att användare kan lägga till funktioner utan att behöva uppgradera sin värdplan.

prissättning av wix och wordpress

Wix:

Grundversionen av webbplatsbyggaren ges gratis av Wix. Men det finns två nackdelar med grundversionen. Den första är att det anpassade domännamnet inte är tillåtet, webbplatsadressen kommer att vara användarnamn.wix.com/sitename, och den andra är att det finns en varumärkesannons på botten och toppen av webbplatsen.

Nödvändiga tillägg finns inte heller i grundversionen. Det finns flera premiumplaner, och var och en ger olika begränsningar för lagring och bandbredd.

Alla dessa kostnader inkluderar inte appar som användaren köper från Wix-appmarknaden.

Slutsats:

WordPress vinner vad gäller kostnader och prissättning eftersom det ger användaren frihet att använda det på något sätt han / hon vill. Flera webbhotell erbjuder flexibla planer, och kostnaden beror på resurserna som användaren har.

2) Layout och design

En webbplatss framgång beror på layout och design. Designen måste vara attraktiv och användarvänlig. I det här avsnittet kommer vi att avgöra vilken plattform som ger bästa design och layout.

WordPress:

Användare har möjlighet att välja bland tusentals betalda och gratis teman i WordPress.

Gratis teman har begränsat stöd, även om de går igenom en grundlig granskningsprocess. Å andra sidan har betalade dem alternativ för premiumstöd och har fler funktioner.

WordPress-teman har inbyggda anpassningsalternativ. Användare kan anpassa dessa WordPress-teman med hjälp av styling-plugins.

Gratis teman är tillgängliga att ladda ner från WordPress.org. Användare kan köpa betalda i butiker som CSSIgniter, Themify och StudioPress.

Wix:

Den har cirka 500 mallar för användare att välja mellan i Wix. Deras design är skriven i HTML 5 och svarar fullt ut. Användare kan anpassa webbplatsens design med hjälp av inbyggda verktyg. De kan ordna om och ändra layouten.

Konstruktionerna är tillgängliga för alla typer av webbplatser. Det finns fem kategorier av mallar, till exempel e-handel, personlig, hobby, konst & hantverk och affärer.

Mallar kan inte ändras när de har valts. Användare kan använda de inbyggda verktygen för att anpassa och ändra det men kan inte ändra till ett annat. Det är en betydande nackdel med Wix.

Slutsats:

WordPress har mer variation av designlayouter och teman jämfört med Wix. Det finns inga begränsningar för användare i anpassning eller byte av teman i WordPress.

3) Vilket är en bättre plattform för bloggning?

Användare kan använda både Wix och WordPress för bloggning. Ofta när de startar en blogg letar de efter en tillgänglig plattform för att börja blogga. I det här avsnittet kommer vi att jämföra vilken plattform som är bättre att blogga.

WordPress:

34% av webbplatserna nuförtiden körs på WordPress. Tidigare började det som en bloggplattform, men långsamt utvecklades den till en komplett webbplatsbyggare.

WordPress har alla nödvändiga funktioner för bloggning, inklusive avancerade funktioner. Användare kan använda Gutenberg-blockredigeraren för att skapa attraktiva layouter för sina bloggar. Det har ett inbyggt kommentarsystem.

Användare kan utöka sina bloggar med alla plugins eller lägga till alla funktioner som de vill ha i sina blogginlägg.

Wix:

Wix kommer med alla nödvändiga funktioner som krävs för att blogga, till exempel kategorier, videor och foton, taggar, arkiv osv.

Det har inte ett inbyggt kommentarsystem, till skillnad från i WordPress. Wix använder Facebook-kommentarer, och dessa kommentarer är inte bärbara.

Det saknas också funktioner som backdating-inlägg, presenterade bilder och många fler. För blogginlägg är skrivgränssnittet inte detsamma som i Wix webbplatsbyggare. Den använder vanlig textredigerare och är begränsad när det gäller formateringsalternativ.

Slutsats:

WordPress överträffar Wix som en bloggplattform. Wix är för grundläggande och saknar många viktiga funktioner.

4) Dataportabilitet

Dataportabilitet ger användarna frihet att flytta bort sitt innehåll om de vill göra det. I det här avsnittet kommer vi att jämföra dataportabilitet i WordPress och Wix.

WordPress:

Det är lätt för användare att exportera sitt innehåll i WordPress. Med bara en klicksexportör kan användare ladda ner sitt innehåll i XML-format. Eftersom WordPress är en egen värdplattform, har användare möjlighet att skapa säkerhetskopior, ladda ner sina mediefiler och exportera sina WordPress-data manuellt. Om de inte är nöjda med sitt nuvarande värdföretag kan de snabbt flytta sin WordPress-webbplats till en ny webbhotell.

Dataportabilitet

Wix:

Det finns begränsade alternativ i Wix att flytta innehållet till en annan plattform. Användare kan exportera sina blogginlägg om det är i XML-format, och de måste ladda ner sidor, bilder, videor och annat innehåll manuellt. Wix är värd för hela innehållet på sina servrar, och användare kan inte exportera det någon annanstans.

Slutsats:

När det gäller dataportabilitet är WordPress mycket bättre när det gäller att flytta data.

5) Användarvänlighet

När man startar en bloggwebbplats föredrar nybörjare att skapa den utan att behöva koda eller anställa en webbplatsdesigner. Användare kan skapa sin webbplats i Wix och WordPress utan att behöva koda. I det här avsnittet kommer vi att jämföra vilken plattform som är lätt att använda.

WordPress:

Användare kan använda den visuella redigeraren för att skriva innehållet. WordPress har en tematilpassare om användaren vill redigera egenskaperna för teman de använder på sin webbplats. Även om WordPress inte har en inbyggd drag-and-drop-sidbyggare, måste användare få en allmän uppfattning om de olika avsnitten, till exempel anpassning, navigationsmenyer, redigerare för visuell post osv. Det finns en liten inlärningskurva, men tillgänglighet av tusentals teman gör anpassningen lätt för webbplatsen.

Wix:

Användare blir enkla att använda och de bästa verktygen för att bygga sin webbplats i Wix. Det kommer med ett drag and drops-gränssnitt, och användare kan dra och släppa objekt var som helst på deras webbplats. De kan ordna delar på deras webbsida, skriva innehåll och lägga till media i en användarvänlig miljö. Det är utmärkt för nybörjare som inte vet hur man kodar.

Slutsats:

Wix är den definitiva vinnaren. Användare behöver inte investera tid i att lära sig plattformen eller installera några plugins för att skapa webbplatsen. WordPress har lite av en inlärningskurva och kräver installation av nödvändiga plugins för att utveckla webbplatsen.

6) Appar och plugins

Tredje parts tillägg som appar och plugins kan lägga till ytterligare funktioner på webbplatsen. I det här avsnittet kommer vi att jämföra plugins och appar på båda plattformarna.

WordPress:

Cirka 55 000 + gratis plugins är tillgängliga i WordPress.org plugins. Det har också premium plugins. Användare kan göra nästan allt från de plugins som finns tillgängliga på WordPress. Det finns ett plugin för allt.

Wix:

Den har cirka 200+ appar, och dessa appar ger ett brett utbud av funktioner. Det finns gratis eller lite versioner, och vissa appar kräver månatliga betalningar eller varierar i priser. Wix har en begränsad samling appar, men den täcker alla nödvändiga funktioner.

wix-appar

Slutsats:

WordPress är en tydlig vinnare på detta område. Användare har en stor pool med WordPress-plugins och appar att välja, och även om Wixs appbibliotek ökar är det fortfarande begränsat i jämförelse med vad WordPress erbjuder.

7) Jämförelse av e-handel

Låt oss se hur Wix och WordPress jämför i e-handel eftersom att sälja saker online är en viktig funktion som de flesta användare letar efter när de väljer en plattform.

WordPress:

42% av e-handelswebbplatserna körs på WordPress. Med hjälp av WooCommerce gör WordPress det till en sömlös process att skapa en onlinebutik. Det finns ett stort utbud av e-handelsplugins som användare kan använda vid försäljning av sina digitala eller fysiska varor, prenumerationer, evenemang och mer.

ECommerce-plugins har till och med sina add-on plugins och dedikerade teman.

Wix:

E-handeln levereras med betalda planer i Wix. Gratis plananvändare kan inte använda eCommerce-butiken på Wix. De måste uppgradera till en betald plan. WixStores tillåter endast Authorize.net och Paypal som betalningsport.

Användare kan använda tredjepartsappar för att sälja, men det skulle kosta pengar eftersom dessa appar har månadsavgifter.

Slutsats:

WordPress + WooCommerce ger frihet, flexibilitet och val jämfört med Wix. Det är ett perfekt val för att skapa en onlinebutik som kan växa i framtiden.

Avslutar

Som en webbpubliceringsplattform för webbplatser är WordPress mycket bättre jämfört med Wix. Användare kan åstadkomma många saker med WordPress på lång sikt. Vi hoppas att läsningen av denna blogg hjälpte dig att välja rätt plattform för dig.

Läs också,

  • WordPress.com vs WordPress.org
  • WordPress vs Blogger

Författare Bio:

Prinsa Prajapati är en teknisk innehållsförfattare som älskar att skriva om WordPress webbutveckling och också dela kunskap om de senaste framstegen i världen av webbdesign med en Siliconithub. Hon gillar också att dela idéer om CMS, olika program, programmeringsspråk och teknik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map