Docker vs Machine Virtual – Kuptimi i Dallimeve

Një nga pyetjet e shpeshta të bëra në lidhje me Docker është se si ndryshon nga VM (makina virtuale).


Kur bëhet fjalë për infrastrukturën në re, makina virtuale ka qenë standardi më i mirë për shumë nga avantazhet e saj. Sidoqoftë, çfarë të keni nëse keni një alternative për një makinë virtuale që ishte më e lehtë, ekonomike dhe e shkallëzueshme. Kjo është pikërisht ajo që është Docker.

Docker është një teknologji me bazë enë që ju lejon të zhvilloni aplikacione të shpërndara. Në këtë postim në blog, unë do të shpjegoj ndryshimet midis makinave virtuale dhe kontejnerëve Docker.

Farë është një makinë virtuale?

Një makinë virtuale është një sistem i cili vepron saktësisht si një kompjuter.

Me fjalë të thjeshta, bën të mundur ekzekutimin e asaj që duket se është në shumë kompjuterë të veçantë në harduer, që është një kompjuter. Do makinë virtuale kërkon sistemin e tij themelor të funksionimit, dhe më pas hardueri është virtualizuar.

Farë është Docker?

Docker është një mjet që përdor kontejnerë për të bërë krijimin, vendosjen dhe funksionimin e aplikimeve shumë më të lehtë. Ajo lidh aplikimin dhe varësitë e tij brenda një ene.

Docker mësuar eshte e lehte!

Docker vs VM

Tani do t’ju tregoj ndryshimet e rëndësishme midis kontejnerëve docker dhe makinave virtuale. Epo, dallimet e rëndësishme janë mbështetja e sistemit të tyre operativ, siguria, transportueshmëria dhe performanca.

Pra, le të diskutojmë secilën nga këto terma një nga një.

Mbështetja e sistemit operativ

Tradicionale vs New Gen

Mbështetja e sistemit operativ të makinës Virtual dhe kontejnerit Docker është shumë e ndryshme. Nga imazhi i mësipërm, ju mund të shihni se çdo makinë virtuale ka sistemin e saj operativ të ftuar mbi sistemin operativ të presë, gjë që i bën makinat virtuale të rënda. Ndërsa nga ana tjetër, kontejnerët Docker ndajnë sistemin operativ të hostit, dhe kjo është arsyeja pse ato janë të lehta.

Ndarja e sistemit operativ të hostit ndërmjet kontejnerëve i bën ato shumë të lehta dhe i ndihmon ata të ngrihen brenda vetëm disa sekondave. Prandaj, mbikëqyrja për të menaxhuar sistemin e kontejnerëve është shumë e ulët në krahasim me atë të makinave virtuale.

Kontejnerët docker janë të përshtatshëm për situatat kur dëshironi të ekzekutoni aplikacione të shumta mbi një kernel të vetëm të sistemit operativ. Por nëse keni aplikacione ose serverë që duhet të ekzekutohen në shije të ndryshme të sistemit operativ, atëherë kërkohen makina virtuale.

siguri

Makina virtuale nuk ka sistem operativ të aksioneve dhe ka një izolim të fortë në kernelin pritës. Prandaj, ato janë më të sigurta krahasuar me kontejnerët. Një enë ka shumë rreziqe të sigurisë, dhe dobësi pasi kontejnerët kanë ndarë kernelin pritës.

Gjithashtu, meqenëse burimet e docker janë të përbashkëta dhe nuk vendosen në emra, një sulmues mund të shfrytëzojë të gjitha kontejnerët në një grumbull nëse ai / ajo ka qasje edhe në një enë. Në një makinë virtuale, ju nuk do të keni qasje të drejtpërdrejtë në burimet, dhe hypervisor është atje për të kufizuar përdorimin e burimeve në një VM.

transportueshmëri

Kontejnerët Docker janë lehtësisht të lëvizshëm sepse nuk kanë sisteme operative të veçanta. Një enë mund të transportohet në një sistem të ndryshëm dhe mund të fillojë menjëherë. Nga ana tjetër, makinat virtuale kanë OS të veçantë, kështu që transportimi i një makinerie virtuale është i vështirë krahasuar me kontejnerët, dhe gjithashtu kërkon shumë kohë për të transportuar një makinë virtuale për shkak të madhësisë së saj.

Për qëllime zhvillimi ku aplikacionet duhet të zhvillohen dhe testohen në platforma të ndryshme, kontejnerët Docker janë zgjidhja ideale.

Performance

Krahasimi i makinerive virtuale dhe kontejnerëve Docker nuk do të ishte i drejtë sepse të dy ato përdoren për qëllime të ndryshme. Por arkitektura e lehtë e docker tipar i saj më pak burim intensiv e bën atë një zgjedhje më të mirë sesa një makinë virtuale. Si rezultat, prej të cilave kontejnerët mund të fillojnë shumë shpejt në krahasim me atë të makinave virtuale, dhe përdorimi i burimit ndryshon në varësi të ngarkesës ose trafikut në të.

Për dallim nga rasti i makinave virtuale, nuk ka nevojë të shpërndahen burime të përhershme për kontejnerë. Shkallëzimi dhe kopjimi i kontejnerëve është gjithashtu një detyrë e lehtë në krahasim me atë të makinave virtuale, pasi nuk ka nevojë të instaloni një sistem operativ në to.

përfundim

Këtu është një tabelë që përmbyllet në një makinë virtuale dhe dallimet e kontejnerëve Docker.

Makine virtualeKontejner me docker
Izolimi i procesit të nivelit të hardueritIzolimi i procesit të nivelit të OS
VMdo VM ka një sistem të veçantëContainerdo enë mund të ndajë sistemin operativ
Ootizmet në minutaOotizme në sekonda
VM janë me pak GBKontejnerët janë me peshë të lehtë (KB / MB)
VM-të e gatshme janë të vështira për t’u gjeturKontejnerët e para-ndërtuar docker janë lehtësisht të disponueshëm
VM mund të lëvizin lehtësisht në host të riKontejnerët shkatërrohen dhe rikrijohen sesa të lëvizin
Krijimi i VM kërkon një kohë relativisht më të gjatëKontejnerët mund të krijohen brenda sekondave
Më shumë përdorim burimeshMë pak përdorim i burimeve

TAGS:

  • cungues

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map