7 Mjetet e Monitorimit të Serverit për të Njohur si Administratori i Sistemit

Koncepti themelor i monitorimit të serverit është të sigurojë një infrastrukturë të serverit ose serverit funksionim kur bëhet fjalë për disponueshmëri të lartë dhe performanca të mira, operacione, siguri dhe procese të tjera që lidhen me operacionet.


monitor Server Linux, këto janë mjetet e integruara të cilat do t’ju ndihmojnë të merrni informacionin e sistemit dhe aktivitetet e tij; ju mund të përdorni mjetin e tezave për të gjetur shkaqet e mundshme të një problemi të performancës.

1. e lartë

E lartë është përdorur shpesh mjet i linjës së komandës për të monitoruar performancën e sistemit në kohë reale, dhe është i instaluar paraprakisht në shumë aromë Unix, një majë është një mjet i shkëlqyeshëm për të monitoruar fijet e procesit që funksionojnë në sistem, procesi i porositjes në kritere të ndryshme – shumica e tij është CPU, memorje fizike dhe memorje virtuale.

# krye

2. falas

Një komandë falas tregon sasinë totale të memorjes fizike dhe swap të lirë dhe të përdorur, si dhe tampon dhe cache të përdorur nga kerneli; komanda falas është para-instaluar në sistemin operativ të ngjashëm me UNIX dhe përdoret shpesh.

# falas –m 
# falas – k

3. sar

sar stand for System Activity Report, komanda SAR është përdorur për të monitoruar performancën e sistemit si CPU, Memory dhe I / O në kohë reale. Duke përdorur SAR, mund të mbledhni të gjitha të dhënat e performancës mbi baza të vazhdueshme për të analizuar dhe debuguar. Emri i paketës së SAR është “sysstat”,

Ju mund ta instaloni paketën duke përdorur yum ose rpm ose apt-get

#yum install sysstat
#rpm –ivh sysstat.rmp
# apt-merrni instalimin e sistemit

Përdorimi i CPU-së të CPU-së individuale ose Core (sar -P)

# sar –u 1 3

sar -u 1 3 shfaq përdorimin e CPU në kohë reale çdo 1 sekondë për tre herë.

Kujtesa falas dhe e përdorur (sar -r)

Kjo raporton statistikat e kujtesës. “1 3” tregon për çdo 1 sekonda gjithsej 3 herë. Me shumë mundësi do të përqendroheni në “kbmemfree” dhe “kbmemused” falas dhe memorie të përdorur.

# sar –r 1 3

Ndërrimi i hapësirës së përdorur (sar -S)

Kjo raporton statistikat e shkëmbimit. “1 3” raporton për çdo 1 sekonda gjithsej 3 herë. Nëse “kbswpused” dhe “% swpused” janë në 0, atëherë sistemi juaj nuk po shkëmben.

# sar –S 1 3

Aktivitete individuale të pajisjes bllokuese I / O (sar -d)

Për të identifikuar aktivitetet nga pajisjet blloqe individuale (d.m.th., një pikë specifike mali, ose LUN, ose ndarje), përdorni “sar -d”

# sar –d 1 1

4. netstat

netstat – Statistikat e rrjetit janë një mjet i linjës së komandës për të monitoruar lidhjen e rrjetit në sistemin operativ të ngjashëm me Unix, ky mjet përdoret më së shumti për statistikat e ndërfaqes, zgjidhjen e problemeve të performancës dhe matjes së rrjetit, netstat quhet edhe mjet për rregullimin e shërbimit të rrjetit. 

Për administratorin, ky mjet është shumë i dobishëm për të parë se portet janë të hapura dhe nëse ndonjë aplikacion po funksionon në atë port.

 • Duke renditur të gjitha portat (të dyja TCP dhe UDP) duke përdorur opsionin netstat -a.

 • Duke renditur vetëm lidhjet e portit UDP (User Datagram Protokoll) duke përdorur netstat -au

 • Duke renditur të gjitha portet aktive të dëgjimit të UNIX duke përdorur netstat -lx

5. iptraf

Iptraf është një mjet i linjës komanduese për të monitoruar IP LAN në tekst me ngjyra në Terminal; Përdoret për të gjeneruar statistika të ndryshme të rrjetit, të cilat përfshijnë informacione TCP, UDP dhe ICMP. Ju gjithashtu mund të kontrolloni informacionin e ngarkesës NIC, statistikat e nyjeve, gabimin e kontrollit IP dhe mund të keni mundësi tjetër për të debuguar problemet e lidhura me rrjetin.

Më poshtë janë opsionet që mund të përdorni për të monitoruar statistikat e rrjetit

 • Monitorues i trafikut IP
 • statistikat e përgjithshme të ndërfaqes
 • Statistikat e hollësishme të ndërfaqes
 • zbërthime statistikore
 • Monitor i stacionit LAN  

6. Monitorimi i sistemit GNOME

GNOME Mjet për monitorimin e sistemit ju lejon të monitoroni informacionin bazë të sistemit dhe procesin e sistemit, përdorimin e burimit të sistemit. Pas gjërave që mund të gjurmoni duke përdorur këtë mjet

 • Përdorimi i CPU
 • Përdorimi i kujtesës dhe shkëmbimit
 • procesi dhe shpejtësia
 • përdorimi i rrjetit
 • sistemi i skedarëve

7. Nagios

Nagios është një server me burim të hapur dhe mjet për monitorimin e rrjetit që lejon të monitorojë të gjithë infrastrukturën tuaj të TI-së për të siguruar që sistemet, aplikacionet, shërbimet dhe proceset e biznesit funksionojnë siç duhet. Në rast të një dështimi, Nagios mund të paralajmërojë për të zgjidhur problemin para vonë.

Duke përdorur Nagios, mund të:

 • Monitoroni shërbimet e rrjetit si SMTP, POP3, HTTP, NNTP, ICMP, SNMP, FTP, SSH
 • Monitoroni burimet e sistemit si ngarkesa e procesorit, përdorimi i diskut, regjistrat e sistemit
 • Monitorimi i çdo hardueri si sonda për temperaturën, alarmet, etj.  
 • Monitoroni të gjithë statusin e aplikacionit, programit dhe shërbimeve.
 • Përgjigjuni çështjeve në shenjën e parë të një problemi
 • Rregulloni automatikisht problemet kur ato zbulohen
 • Monitoroni të gjithë infrastrukturën tuaj dhe proceset e biznesit
 • Monitorimi në distancë i mbështetur përmes tuneleve të koduar SSH ose SSL.

Shpresoj se mjetet e domosdoshme ju ndihmojnë të monitoroni përdorimin e serverëve Linux për një mjedis të shëndetshëm.

TAGS:

 • Monitorimi

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map