5 Shërbime Linux për të Testuar Lidhshmërinë e Rrjetit

Po mendoni se si të kontrolloni lidhjen midis dy pikave fundore të rrjetit?


Një nga detyrat e zakonshme për sysadmin është të kontrolloni lidhjen për të zgjidhur problemet e rrjetit. Mund të jetë gjithçka si aplikacioni nuk mund të lidhet me shërbimin e backend-it, në pamundësi të marrjes së të dhënave nga URL e jashtme, verifikimi nëse rrjedhja është hapur, etj..

Sido që të jetë, mjetet / komandat e mëposhtme do t’ju ndihmojnë. Ata janë testuar në CentOS 7.x, dhe unë nuk shoh ndonjë arsye për të mos punuar në një distro tjetër Linux.

Le të eksplorojmë …

telnet

Një nga komandat e përdorura gjerësisht për të provuar lidhjen thelbësore midis serverëve, serverit me IP-në e një pajisjeje tjetër të rrjetit. Sintaksa për komandën është e lehtë.

telnet $ destinacion $ PORTI

Le të themi se dëshironi të provoni nëse mund të lidheni me portin 8080 në adresën IP 10.0.0.1; atëherë komanda do të ishte.

telnet 10.0.0.1 8080

Nëse nuk ka asnjë problem në lidhjen, atëherë duhet të shihni mesazhin e lidhur.

Duke provuar 10.0.0.1…
Lidhur me 10.0.0.1.
Karakteri i arratisjes është ‘^]’.

Shënim: nëse nuk e gjeni komandën që nuk është gjetur gjatë ekzekutimit të telnet, atëherë duhet të instaloni telnet siç e shpjegova këtu.

Në shumicën e skenarëve, telnet duhet të ndihmojë. Sidoqoftë, nëse keni nevojë për ndonjë mundësi tjetër, atëherë këtu janë disa alternativa telnet.

ncat ose nc

Ncat (a.k.a. nc) është një mjet i fuqishëm i rrjetit me shumë karakteristika si lidhja dhe pranimi i një lidhje, ekzekutimi i komandës nga distanca, shkrimi dhe leximi i të dhënave, etj. Ai funksionon në IPv4 dhe IPv6, të dy.

Për të bërë një provë të thjeshtë për të parë nëse porti është hapur apo jo, ju do të ekzekutoni më poshtë.

nc -vz $ HOSTNAME $ PORTI

Le të marrim një shembull të testimit të portit 443 në geekflare.com.

[[Email mbrojtur] ~] # nc -vz geekflare.com 443
Ncat: Versioni 7.50 (https://nmap.org/ncat)
Ncat: Lidhur me 104.25.133.107:443.
Ncat: 0 byte të dërguara, 0 bytes të marra në 0.02 sekonda.
[[Email mbrojtur] ~] #

Siç u përmend, ju gjithashtu mund të përdorni nc për të lidhur lidhjen për të dëgjuar në një port të veçantë. Kjo mund të jetë e dobishme kur nuk keni shërbime aktuale që funksionojnë, por dëshironi të siguroni që ekziston lidhja.

Për të filluar të dëgjoni në një port:

nc -l $ PORTNUMBER

Ajo do të lidhë portin në një numër të caktuar.

Nëse ncat nuk është i instaluar, atëherë mund ta bëni me yum install nc në serverat CentOS / RHEL.

wget

wget është një komandë e dobishme për të shkarkuar / provuar HTTP, HTTPS dhe FTP. Nëse jeni duke punuar si inxhinier në internet ose shpesh merreni me çështje të lidhura me internetin, atëherë wget është miku juaj. Testimi i përdorimit të wget është i drejtpërdrejtë.

wget URL URL

Këtu është një shembull i mjeteve të testimit.geekflare.com

[[Email mbrojtur] ~] # vegla mjete.geekflare.com
–2019-05-09 20: 40: 01– http://tools.geekflare.com/
Zgjidhja e mjeteve.geekflare.com (Tools.geekflare.com) … 104.25.134.107, 104.25.133.107, 2606: 4700: 20 :: 6819: 866b, …
Lidhja me mjetet.geekflare.com (tools.geekflare.com) | 104.25.134.107 |: 80 … lidhur.
Kërkesa HTTP u dërgua, në pritje të përgjigjes … 301 U zhvendos në mënyrë të përhershme
Vendndodhja: https://tools.geekflare.com/ [në vijim]
–2019-05-09 20: 40: 01– https://tools.geekflare.com/
Lidhja me Tools.geekflare.com (Tools.geekflare.com) | 104.25.134.107 |: 443 … lidhur.
Kërkesa HTTP u dërgua, në pritje të përgjigjes … 200 OK
Gjatësia: e papërcaktuar [tekst / html]
Ruajtja në: ‘index.html.2’

[ <=> ] 15,139 –.- K / s në 0.001s

2019-05-09 20:40:02 (12.8 MB / s) – ‘index.html.2’ ruajtur [15139]

[[Email mbrojtur] ~] #

Nëse tregon i lidhur do të thotë se nuk ka asnjë çështje të lidhjes.

curl

Një kaçurrela është një mjet shumë qëllimesh.

A e dini se mund të telten në një port duke përdorur curl?

Epo, tani e dini.

curl -v telnet: // $ IP: $ PORT

Më poshtë është një shembull pune.

[[Email mbrojtur] ] # curl -v telnet: //chandan.io: 443
* Rreth për t’u lidhur () me portin chandan.io 443 (# 0)
* Përpjekja 104.31.68.106…
* Lidhur me portin chandan.io (104.31.68.106) 443 (# 0)

Dhe, kur nuk ka çështje porti dëgjimi ose firewall, atëherë do të shihni duke provuar …

[[Email mbrojtur] ] # curl -v telnet: //chandan.io: 4434
* Rreth për t’u lidhur () me portin chandan.io 4434 (# 0)
* Përpjekja 104.31.68.106…

Ju gjithashtu mund të përdorni curl për të shkarkuar të dhënat. Mbështet protokolle të shumta – HTTP, HTTPS, FTP, IMAP, LDAP, POP3, SCP, SFTP, GOPHER, etj..

Nmap

Një mjet popullor me qindra karakteristika. Shpesh kjo konsiderohet si një mjet sigurie. Nmap ju lejoni të provoni një IP / port të vetëm ose në interval.

Për të provuar një port të vetëm

nmap -p $ PORT $ IP

Një shembull i testimit të portit 443 në siterelic.com

[[Email mbrojtur] ~] # nmap-f 443 siterelic.com
Fillimi i Nmap 7.70 (https://nmap.org) në 2019-05-10 06:55 UTC
Raporti i skanimit Nmap për siterelic.com (104.27.174.50)
Pritësi është ngritur (latente prej 0.0079).
Adresat e tjera për siterelic.com (jo të skanuara): 104.27.175.50 2606: 4700: 30 :: 681b: ae32 2606: 4700: 30 :: 681b: af32

SHICERBIMI SHTETI PORTOR
443 / tcp hapur https

Nmap i bërë: 1 adresë IP (1 pritje e lart) e skanuar në 0.13 sekonda
[[Email mbrojtur] ~] #

Shikoni kolonën e shtetit. Nëse shihni hapur, lidhja është në rregull. Dhe nëse shteti është i filtruar kjo do të thotë që lidhja nuk ekziston.

përfundim

telnet është duke përfunduar në versionin e fundit Linux. Falë alternativës së mësipërme telnet.

Nëse jeni i ri në Linux dhe kërkon të mësoni, atëherë shikoni këtë Kursi Udemy.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map